Jászkunság

2020.07.27. 11:30

A párakapu és a hűtőmatrac is a négylábúak kényelmét szolgálja

Minden nyáron visszatérő téma, hogyan érdemes kedvenceinkről gondoskodni a nyári hőségben. Az autóban felejtett négylábúakat fenyegető veszélyeket nem lehet elégszer hangsúlyozni!

Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Az első és legkézenfekvőbb tanács, hogy ne akarjuk a nagy hőségben sétáltatni a kutyánkat – kezdte dr. Nyakacska Emil martfűi állatorvos.

– A rövid orrú fajtákat különösen megviseli a meleg. A sétákat érdemes a kora reggeli, vagy esti, késő esti órákra időzíteni – javasolta.

A szakember kiemelte, ha mégis észlelhetők a hőguta jelei, azonnal cselekedni kell. A zihálás, nyáladzás és fuldoklás mindenképpen komoly tünetnek számít.

– Mihamarabb vigyük hűvös helyre, szobába az állatot. Enyhe fokozaton ráirányíthatjuk a ventilátort. Azonban hideg, de még langyos vízzel is szigorúan tilos lelocsolni! A lábvégeket, a mancsok környékét és a hasi részeket nedves törölközővel óvatosan hűthetjük. Amennyiben jobban lesz az állat, azonnal keressük fel az állatorvost – mondta dr. Nyakacska Emil. Hangsúlyozta, mindig legyen elegendő friss folyadék az állat előtt, kinti vagy benti tartású ebeknél egyaránt!

– Ha a kutya a kertben él, biztosítsunk számára árnyas, hűvös helyet. Egy kennel tetőszerkezetét pedig érdemes úgy megválasztani, hogy lehetőleg ne erősítse fel a napsugarak erejét, ne rekedjen meg alatta a forróság – magyarázta. A hűtéséről pedig szintén érdemes gondoskodni.

Így tesznek a Szolnok Városi Állatotthonban is. A gondozók napjában többször, slaggal locsolják a kennelek egyik falát. A lecsepegő víz kellemes a kutyák számára.

– A vizüket szintén többször cseréljük, igyekszünk minél elfogadhatóbb körülményeket biztosítani nekik a forróságban is – mondta Keskenyné Dobos Krisztina, az állatotthon vezetője. Hozzátette, egyéb módon is igyekeznek komfortossá tenni itt az életet a csahosoknak.

A gyerekek mellett sok négylábú is élvezi a pancsolást a vízben
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– Vannak párakapuink is, ezeket nagyon imádják a kutyák. Rendeltünk még néhányat, hogy biztosan elég legyen – részletezte. Szerencsére nem volt még példa arra, hogy autóba bezárt állatot kellett volna menteniük. Ám időnként nem árt figyelmeztetni a gazdikat a kánikulai séták veszélyeire.

– Amellett, hogy hőgutát kaphatnak, a felforrósodott beton is égeti a tappancsaikat. Ne kínozzuk őket ilyesmivel, inkább hosszabb esti és reggeli sétákra vigyük őket – mondta. Akadnak állattartók, akik egészen különleges módon igyekeznek megvédeni kedvenceiket a nagy melegben. A szolnoki Somi Gábor hűtőmatracot vásárolt kedvencének, Kyrának.

– Golden retriever fajta, szép, nagy bundája van. A matracról sokszor olvastam korábban, leginkább pozitív véleményeket, ezért döntöttem el, hogy mi is beszerzünk egyet. Az én kutyám egyelőre csak ismerkedik vele, szokja, de már egyre gyakrabban időzik rajta. Jelenleg közvetlenül a fekhelye mellett van. Kevesebbet liheg, és miután ezen feküdt, érzem, hogy hűvösebb a hasa, amikor simogatom – részletezte a férfi. Elmondta, ha csak lehet, kellemes időben indulnak sétálni, a kutya ivóvizét pedig gyakran cserélik.

Az egyenruhás cselekedhet

A közelmúltban jelent meg a Magyar Nemzetben a hír, mely szerint a rendőröknek joguk van betörni az autó szélvédőjét, ha állat van a járműben. A napon hagyott gépkocsikban akár tíz perc alatt elviselhetetlen mértékű lesz a hőség, ami a kutyákra nézve halálos is lehet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy senki ne hagyjon bent állatot vagy gyermeket a gépjárműben a tűző napon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!