Galériával és videókkal

2020.08.23. 16:30

Kutyás napot tartottak Szolnokon

Kutyások adtak találkozót a Szolnoki Kutyaiskolában a hétvégén. A nyílt nap keretében a kilátogató laikusoknak és más kutyaiskolákba járóknak, azt mutatták meg, hogyan képezik a kutyákat. Természetesen az érdeklődők a kutyáikat is magukkal vihették.

Szoljon.hu/V.B.E.

Fotó: Vágó B. Endre

Mint azt Szűcs Andrea, a kutyaiskola vezetője elmondta, jöttek aktív sportolók, versenyzők is idegen pályás tréningre. Természetesen a családi kutyásokat is várták, akik jól nevelt kutyát szeretnének.

Az iskola kennelében kiképzés alatt álló kutyák ugatták izgatottan a szemük előtti szokatlan forgatagot. Arra is van lehetőség, hogy aki képzett vagy vizsgázott kutyát szeretne, itt kiképeztetheti és egy, a gazdától, kutyától függő visszaszoktatás után képzett kutyát vihet haza. A megtanított vezényszavakkal biztosított lesz az együttműködés.

Nem csak Szolnokról, de a környező településekről is érkeztek az érdeklődők a nyílt napra. Bizony a bemutatót tartóknak, embereknek, kutyáknak eredményes, de fárasztó napjuk volt a nyári hőségben.

Mint az őrző-védő bemutatón Károly János vezetésével megmutatták, a kutyák azt tanulják, hogy vezényszóra fogjanak és vezényszóra eresszenek. Sportkutyákkal foglalkoznak, önálló cselekvésre nem tanítják őket, mindent vezényszóra végeznek csak. Családban élő kutyákról van szó. A családi kutyásoknak ajánlott is, hiszen nem „vadítják”, csupán a foglalkozásokon hozzásegítik, hogy az ösztöneit kiélje az állat.

– Hogyha a zsákmányoló ösztönét és védő ösztönét megfelelő módszerekkel, megfelelő képzéssel használjuk, teljesen kiegyensúlyozott kutyánk lesz – magyarázta Szűcs Andrea.

Az agility kutyás ügyességi sport hasonló mint a lovaknál a díjugratás, ezt is Angliában találták ki. Az ugró, mászó, kúszó akadályokkal berendezett pályán a kutya és az ember szoros együttműködésén múlik a siker. Mint azt a kutyaiskola oktatója, Bankó Bettina elmondta, a versenyző apró mozdulatai, testtartása mind számít, a kutya teljes figyelmével követi a gazdáját.

Egy-egy lábtartás, kézmozdulat vagy kimondott parancs irányítja a kutyát. Közben a kutyaiskola versenyzői mutatták be kutyáikat. Minden típusú, fajtatiszta vagy keverék kutyával részt lehet venni ebben a sportban. A lényeg, hogy a kutyák játéknak fogják föl, ezért nincs büntetés, csak jutalmazás. A koncentráció és az intenzív mozgás miatt valóban sportteljesítmény ez a kutyás ügyességi verseny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!