vadkempingezés

2020.08.10. 14:00

Megyénkben főleg az egynapos túrákat választják

Alföldi sík területeken a táborozók legkedveltebb úti céljai között első helyen a vízpartok szerepelnek. A nyári időszakban főként a Tiszára szervezett vízi túrák, horgászatok alkalmával táboroznak le egy-egy éjszakára a kiránduló csapatok vagy horgászok. Erre a célra elsősorban a folyó parti sávját, leginkább a homokfövenyeket választják. Utánajártunk a vadkempingezés szabályainak.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Horgászataim során, szinte minden alkalommal a sátorozást választom. Igazi élmény, amikor magadnak állítod fel az ideiglenes otthonodat. Sajátos életérzés, mely során eggyé válok a természettel. Sok olyan örökre szóló emléket nyújtott már számomra a vadkempingezés, amit a lakásokban nem lehet átélni. Úgy gondolom, nincs annál szebb dolog, mint a napfelkeltére, testközeli madárcsicsergésre ébredni.

– Amikor az ember kiszabadul a mindennapok nehézségeiből a természet teljes testközelségébe, az számomra megnyugtató és kikapcsolódást nyújt – számolt be élményeiről a szolnoki horgász, Molnár Gergő.

Természetesen nem elég csak egy sátorral nekivágni a természet lágy ölének, mert gyorsan kedvünket szegheti, ha nem készültünk fel kellően. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk az alapvető szabályokkal, ahol alapelv, hogy mi, emberek az erdőben csak vendégek vagyunk.

– Az erdő látogatásának szabályait az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény rögzíti. Természetvédelmi oltalom alatt álló területeken, így a Tisza hullámterének jelentős részén. Az erdőtörvény mellett a sátorozóknak figyelemmel kell lenniük a természet védelméről szóló törvény előírásaira. De a helyi önkormányzati rendeletek is irányadóak. Miután a sátorozás általában együtt jár tábortűz gyújtásával is, ezért utána kell járni az aktuálisan elrendelt tűzgyújtási tilalmaknak – válaszolta megkeresésünkre a Nefag Zrt.

– Az erdőtörvény rendelkezései alapján gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral vagy lóval pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából bárki saját felelősségére tartózkodhat az erdőben. Ha ez a huszonnégy órát meghaladja, mindenképp kérni kell az erdőgazdálkodó hozzájárulását. Figyelni kell még az átmeneti korlátozásokra, amiket az erdő- vagy vadgazdálkodó rendelhet el, és a terepen tájékoztató táblákon ad róla információt. Ilyenre például viharkár által sújtott erdőkben a károk felszámolásáig szokott sor kerülni – részletezték.

– A természetvédelmi területen tartózkodást az őrszolgálat jogosult ellenőrizni, felszólíthatja a táborozókat a távozásra, hiszen minden esetben a terület tulajdonosának, vagyonkezelőjének engedélye szükséges a sátorállításhoz – tette hozzá Lövei-Kalmár Katalin, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációs munkatársa. Kiemelte: amennyiben kempingezők védett természeti területen kívánnak tartózkodni, javasoljuk, hogy előzetesen vegyék fel a kapcsolatot a Természetvédelmi Őrszolgálattal. Jász-Nagykun-Szolnok megye esetében két tájegységünk – a Nagykunság Természetvédelmi Tájegység és a Közép-Tisza-Jászság Természetvédelmi Tájegység – az illetékes.

Kempingezés során egyébként a következőkre kell figyelni: a magunk által termelt hulladék gyűjtése és elszállítása, a kemikáliák mosó és mosogatószerek természetbe történő kijutásának elkerülése, az élővilág zavarásának minimalizálása, a tűzrakásra, odafigyelve az esetleg jelenlévő védett növényekre, hogy a sátor felverésénél csak az elengedhetetlenül szükséges területet tapossuk le.

Turisztikai célpontok is az erdők

A tapasztalatok szerint a Hortobágyi Nemzeti Park Jász-Nagykun-Szolnok megyei területein nem gyakori a vadkempingezés. De a Nefag Zrt. erdőségeiben is ritkán találkozunk sátorozókkal.

– Sokkal jellemzőbb a rövidebb, egy- vagy félnapos túra és kirándulás. Az elmúlt években egyre több helyi lakos keres kikapcsolódást a térség erdeiben. A magyar erdők a leglátogatottabb belföldi turistacélpontnak számítanak. A nagy érdeklődést szolgálják ki az erdőgazdaságok ökoturisztikai fejlesztései. Köztük a karcagi parkerdő és lombkoronasétány vagy a megújult Tiszaigari arborétum és Kulcsosház – részletezte a Nefag Zrt. munkatársa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!