Nevelőszülők

2021.12.11. 11:25

Meghitt hangulatban készül az ünnepre a tiszafüredi Hunyadi család

Három kamasz gyermekkel készül a karácsonyra a tiszafüredi Hunyadi család. Már december elején feldíszítették a házat kívül-belül. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondozásában nevelkedő fiatalok itt különösen átélhetik a karácsony csodáját. Az adventi mindennapokról Hunyadiné Rédei Zsuzsanna nevelőszülővel beszélgettünk.

P. Pusztai Nóra

A Hunyadi családban már hagyománya van a közös süteménykészítésnek

Forrás: Ujvári László

Több lábon álló vállalkozóból lett nevelőszülő a tiszafüredi Hunyadiné Rédei Zsuzsanna. Bár az élet kegyetlen fordulata irányította eme döntés felé, végül nem bánta meg. 

– 2014-ben édesanyám hirtelen halála teljesen más életmód felé sodort, felborította az addig megszokott életemet. Édesapám ugyanis egészségügyi problémái miatt ápolásra szorult. Ezért úgy döntöttem, hazatérek – tekintett vissza a kezdeti lépésekre Zsuzsanna. Már vállalkozóként is kacsingatott a nevelőszülőség felé, a boltban, ahol dolgozott sok ilyen család megfordult.

– A nevelőszülők aranyosabbnál aranyosabb gyerkőcöket hoztak magukkal. Csodáltam, hogy is működik ez a rendszer. Először csak eljátszottam a gondolattal, majd végül belevágtam. Papi is örült, hogy újra gyerekricsaj tölti majd meg a házat – mesélte.

Zsuzsanna elvégezte a szükséges képzést Debrecenben, mely során arról is döntöttek a szakemberek, hogy tinédzserek nevelőszülőjeként lenne a legalkalmasabb, hiszen jól tud alkalmazkodni a nem várt fordulatokhoz. Erre a javaslatra érkezett hozzá 2015 szeptemberében egy hármas testvérsor: az akkor hétéves fiú, valamint a tíz- és tizenhárom éves lányok. 

– Sok helyen megfordultak a gyerekek, mielőtt hozzám kerültek volna. Korábban sehol sem találták meg az összhangot, lelkileg megviseltek voltak, mégis gyorsan összecsiszolódtunk – emlékezett vissza. A legnagyobb lány azóta nagykorú lett, kirepült a fészekből.

Augusztusban egy tizenkét éves fiúcska érkezett a családba. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató célja, hogy minden gyermek a neki megfelelő családban nőjön fel. Hunyadiéknál minden szeretetet és támogatást megkapnak. A karácsonyi készülődéshez is szívesen csatlakoznak. 

– Akik régebb óta itt vannak, már ismerik a hagyományainkat. Az előkészületeket minden évben ugyanúgy indítjuk. Bár az adventi koszorú állandó vita tárgya, ők készítik, és nem egyeznek, hogy mi hol legyen, aztán végül mégiscsak kialakul minden évben – mosolyodott el. 

Vasárnaponként közösen gyújtják meg a gyertyákat. A ház külseje és belseje egyaránt díszbe öltözik decemberben. A konyhában is zajlik a sürgés-forgás, jól bevált receptek alapján készülnek a mézes sütemények, kekszek és persze az elmaradhatatlan bejgli. 

– Imádnak a gyerekek részt venni a díszítésben. A menüt is együtt tervezzük meg, mindenkinek a fogára valót főzök, olyanokat, amik év közben nemigen kerülnek az asztalra. Például tengeri gyümölcsök, garnéla vagy lazac – tette hozzá. A ráhangolódást az is segíti, hogy a hónap elejétől karácsonyi énekeket és zenéket hallgatnak. – Bár a gyerekek adventi naptára szerint már elmúlt karácsony – az apró csokoládék ugyanis néhány nap alatt mind elfogytak –, viszont az ajándéklisták mind elkészültek – árulta el nevetve. 

Karácsonykor összejön az egész család

A közeli és távoli rokonokkal együtt ünneplik a karácsonyt, több mint húszan gyűlnek össze a Hunyadi család tiszafüredi otthonában, igazi nagycsaládként töltik az ünnepeket. Még Zsuzsanna harmincnégy éves fia is a szülői házba tér haza szentestén, aki párjával ugyancsak nevelőszülőként négy gyermeknek biztosít szerető otthont.

Karácsonykor összejön az egész család

A közeli és távoli rokonokkal együtt ünneplik a karácsonyt, több mint húszan gyűlnek össze a Hunyadi család tiszafüredi otthonában, igazi nagycsaládként töltik az ünnepeket. Még Zsuzsanna harmincnégy éves fia is a szülői házba tér haza szentestén, aki párjával ugyancsak nevelőszülőként négy gyermeknek biztosít szerető otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!