Jászkunság / Galériával

2022.07.26. 13:55

Életre szóló élményt kaptak, miközben afrikai gyerekeknek segítettek

Egy szűk hét, ám annál több élmény és még több segítség. Kenyában járt a szolnoki Sipos Géza fotós, videós az Afrika Sztorik Egyesület csapatával. A nem mindennapi útról Hillender Tímeával, az egyesület elnökével kiegészülve beszélgettünk.

Szoljon.hu

Egy szűk hetet töltött Kenyában a csapat, de rengeteg élményt szereztek

Fotó: Beküldött fotó

Élményekkel gazdagon tért haza a közelmúltban kenyai útjáról az Afrika Sztorik csapata. Az egyesület elsődleges célja, hogy segítse Kenya vadvilágának megóvását, de emellett nagy hangsúlyt fektet a helyi gyerekek oktatására, támogatására is. Egyik projektjük egy helyi iskola konyhájának felújítása.

Füsttel teli fészerben főznek, használhatatlan edényekkel

Az egyesület Samburu térségében talált egy iskolát a semmi közepén, ami mintegy 600 gyereknek biztosítja az oktatást.

Az intézménynek meggyűlik a baja a környékbeli vadállatokkal, ugyanis a felhúzott drótkerítés nem védi meg őket például az elefántbikáktól, akik olykor betörnek a területre.

Ennek az iskolának a konyhafelújítását kezdték meg az idei évben a Hungary Helps Ügynökség támogatásával.

A legrosszabb konyhának is konyhább kinézete van, mint ennek a fészer hangulatú helyiségnek

–  kezdte Hillender Tímea, az egyesület elnöke. – Bent van 2-3 nagy, rossz állapotú üst, amiből dől a füst, és abban főzik a gyerekeknek az általában napi egyszeri élelmet, ami főtt rizs, vagy bab.

Az épületet jelenleg is használják, a falak állnak, kémény és tető van, de nagyon rossz a szellőzése, és egyáltalán nem higiénikus.

Az iskola új főzőegységeket is kap a régiek helyett
Forrás: Sipos Géza

– A konyha rövid idő alatt megtelik füsttel, azonban az asszonyok, akik az ételt készítik órákat töltenek ott, hogy a gyerekeknek délre elkészüljön az ebéd – folytatta. – A felújítás keretében teljesen új főzőegységeket kapnak, megoldott lesz a füstelvezetés, és igyekszünk higiénikusabbá tenni a helyiséget.

Mint elmondta, a konyha augusztusban készül el.

Az iskola segítése mellett a figyelemfelhívás is fontos céljuk

A projekt keretében a konyha felújítása mellett a tanulás fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet. Isigi úr az iskola vezető tanára, akinek elsődleges küldetése a gyerekek oktatása, támogatása. A róla szóló kisfilm elkészítésére kérték fel a szolnoki Sipos Gézát, aki profi fotós, videós.

Isigi úr, az iskola vezető tanára
Forrás: Sipos Géza

– A közösségi oldalaknak és volt osztálytársamnak, Kovács Zoltánnak köszönhetően találtunk egymásra Timivel – kezdte Sipos Géza.

De egészen Kenyáig kellett elmennünk, hogy kiderüljön, mindketten törökszentmiklósi kötődésűek vagyunk

– tette hozzá nevetve.

Nagyon meglepődött a felkérésen, de azonnal igent mondott, hiszen az emberek töredéke juthat el ilyen helyekre és dolgozhat hasonló projektekben.

– Ez nem csak szakmailag, de emberileg is egy óriási lehetőség. Életre szóló élményben volt részem – mondta.

A gyerekekkel azonnal megtalálta a közös hangot, apaként talán egy picit könnyebb is volt a helyzete. Rengeteget nevettek, jókat szórakoztak, és ezt a hangulatot is igyekeznek becsempészni a készülő kisfilmbe.

– Óriási szeretettel fogadtak minket. A második napon ünnepséget szerveztek nekünk, énekeltek, táncoltak, hiszen nekik csak ez van, amit nyújtani tudnak. Ezt azonban hatalmas lelkesedéssel tették.

Géza elmondta, az első napon adott egy kisebb házit a gyerekeknek, hogy rajzoljanak nekik valamit, és másnap mintegy 200 rajzot kaptak.

Nagy szeretettel fogadták a csapatot a gyerekek
Forrás: Beküldött fotó

– Olyan részletgazdag alkotások érkeztek, amit nem is gondoltuk volna. Minden apróságot megjegyeztek, a fültágítómtól kezdve a hevederen, a kamerán át, az autón található pótkerékig – sorolta.

– Nagyon jó érzés volt látni, hogy milyen szeretettel és nyitottsággal fogadtak bennünket. 

Az pedig egyszerre volt szívszorító és felemelő, hogy olyan, nekünk apróságnak tűnő dolgok, mint egy lufi, amivel órákig játszanak, egy új labda, amivel egyfolytában fociznak, mekkora boldogságot adtak azoknak a gyerekeknek

– tette hozzá Tímea.

A csapat biztosan visszatér még a térségbe, hiszen nem titkolt céljuk, hogy az iskolának még több segítséget nyújtsanak, többek között egy biztonságos kerítés építése kapcsán, valamint remélhetőleg kútfúrás miatt, és az iskola „Ranger leszek Club” tagjainak képzése és támogatása érdekében is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában