Tiszavárkony / Galériával

2022.08.07. 15:30

Gyermekkori barátságok éledtek újra az otthon egykori lakóinak megrendezett találkozón

Sikeres felnőttekként tértek vissza a táborba, hogy példát mutassanak a fiataloknak.

Köllő Judit

Különféle kézműves programokkal is készültek a rendhagyó tábor szervezői

Fotó: Nagy Balázs

Régi barátokkal és ismerősökkel találkozhattak az egyik gyermekotthon korábbi növendékei. Egyhetes, színes programokkal tarkított táborban szórakozhattak és beszélgethettek azokkal a társaikkal, akikkel egykor testvérekként éltek. 

Jó hangulatban telnek a napok a Tiszavárkonyi Református Közösségi Házban, hiszen idén is megszervezték az Öregdiák családos kézműves-életmód tábort. Ezen különféle színes programokon vehetnek részt azok a felnőttek, akik egykoron a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédelmi és Gyermekotthonban nevelkedtek.

Sokan az ország távoli pontjairól érkeztek a településre, de akadnak olyanok is, akik külföldről tértek haza, hogy találkozzanak a régi ismerősökkel. 

– A gyermekotthonban valamikor létezett egy úgynevezett kézműves alkotóház – idézte fel hírportálunknak Deák Péter szervező, a Szolnoki Kézműves Körért és a Tisza-mente Népművészetéért Alapítvány ötletgazdája. 

– Az akkori közösségben a fiatalok barátokra leltek, és különböző mesterségeket sajátítottak el, többen igazán sikeressé váltak szakmájukban. Ennek köszönhetően számos olyan fiatal felnőtt lépett ki a nagybetűs életbe, akik ezeket az értékeket tovább hordozták szívükben.

Közel tíz éve elkezdtem visszahívni ezeket a tanítványaimat az intézménybe, hogy segítsenek a fiataloknak.

– Meséljenek magukról, az életükről, hogy történeteikből motivációt meríthessenek a mai fiatalok. Az is megfogalmazódott bennem, hogy szervezzünk egy olyan tábort, ahol ezek a fiatal felnőttek, akik egykoron együtt nőttek fel az otthonban, újra találkozhassanak. A tábor nemcsak az önfeledt szórakozásról és a találkozás öröméről szól, hanem célja egy-egy életút megismerése és feltárása is. 

– Mintegy hét évvel ezelőtt szerveztük meg az első táborunkat – folytatta Deák Péter. – Az együtt töltött idő minden alkalommal olyan szociális érzetet ad a jelenlévőknek, hogy azt nehéz szavakkal leírni. Az egy hét alatt átbeszéljük az elmúlt egy év legfontosabb történéseit is. 

– Távol lakunk egymástól, így ez a tábor jó lehetőség arra, hogy találkozzunk a régi ismerősökkel és barátokkal – fejtette ki a gyermekotthon egykori lakója, Baloghné Blaton Evelin. – A gyerekek sokat játszanak egymással, és több kézműves programban is részt vesznek. Mi, felnőttek pedig megvitatjuk a mindennapi történéseket. Igazán jó hangulatban telnek ezek a napok, amelyhez a változatos programok is hozzájárulnak. 

Beszélgetőesttel is készülnek

A többnapos rendezvényen kézművesség, mesesátor, drámajátékok és beszélgetőestek várták a résztvevőket, de szabadtéri mozival és solymászbemutatóval is készültek a szervezők. A rendezvény egyik érdekessége volt, hogy megfaragták Vezseny fából készült köszöntőtábláját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában