Nyolcvan éves lett a kedvelt testnevelő tanár

2023.03.04. 09:00

A mai napig aktívan sportol a törökszentmiklósi Bajusz Katalin

– Katalin! Nem gondol arra, hogy testnevelő tanári pályára lépjen? – hangzott el a kérdés a híres debreceni Aranybika szálló táncparkettjén. Az akkor másodikos gimnazista Katalin sokáig gondolkodott tanára, egyben kosárlabda edzője kérdésén, végül határozottan döntött. Közel 40 évet töltött a pedagógusi pályán, melyről nagyon szép emlékeket őriz. Katalin most nyolcvan éves, de szinte semmit nem veszített korábbi aktivitásából.

Molnár-Révész Erika

A napokban tölti be nyolcvanadik életévét az egykori testnevelő tanár, Bajusz Katalin. A nyugdíjazott pedagógus még most is sokak számára példamutató, aktív életet él

Fotó: Mészáros János

– A pályafutásom 1967-ben kezdődött. A diploma megszerzése után Tiszatenyőn kezdtem, hat éven keresztül tanítottam ott. Nagyon kedves kis közösség volt, gyakran ünnepeltünk együtt, és gyalogoltunk az egészséges életmód jegyében Törökszentmiklósról Tenyőre és vissza – emlékszik vissza pályája kezdetére a törökszentmiklósi Bajusz Katalin, akinek tartása ma is egyenes, kék szemei pedig csillognak, miközben mesél. Mint mondta, Tiszatenyő után 1973- tól a szolnoki Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakközépiskolában kezdett tanítani, innen is vonult nyugdíjba 2001-ben

– Lehúztam közel negyven évet a pályán, nagyon sok jó eredménnyel, lelkes gyerekekkel. Nagyon szerettem tanítani. Az elsősöket mindig keményebben fogtam, de később, harmadik, negyedik osztályban engedtem ebből a szigorból.

Érdekes, hogy éppen azok a tanítványok fogadtak a legnagyobb örömmel a későbbi osztálytalálkozókon, akikkel a legszigorúbb voltam.

– Érdemes volt velük dolgozni, hiszen kiváló eredményeket értünk el együtt, és ezek nagyon szép emlékként maradnak meg az életemben. Az is, hogy nagyon sokat utazhattunk az iskolával, ami a későbbi éveimet is meghatározta. Az idegenforgalmi tagozattal bejártuk szinte egész Európát. Mindeközben vezethettem a szolnoki diáksport életet.

Ez azt jelentette számomra, hogy bár nem Szolnokon születtem, mégis megbíztak bennem nem csak a gyerekek, hanem a felnőtt kollégáim is. Úgyhogy szép emlékként őrzöm ezt az időszakot is

–  sorolta emlékeit Katalin, aki nyugdíjazása után sem pihent. A mai napig rengeteget mozog, és sokat utazik. Európa szinte összes országában járt már, de Ázsiát és Amerikát is lehúzhatta a bakancslistáról. Utóbbi kontinensre a családja révén utazik ki, testvére egyik gyermeke Kanadában, másikuk az Egyesült Államokban él, és már gyermekeik is vannak.

– Ázsiára nagyon kíváncsi voltam, Vietnam, Laosz, Kambodzsa, Borneó, Makaó, Hongkong, ezekre a helyekre jutottam el. Nagyon érdekes, és a miénktől eltérő életformájuk van, de az emberek szeretete meglepő volt számomra. Az ahogyan viszonyulnak egymáshoz. Ezek az utazások engem ezért nagyon feltöltöttek –  mesélte útjaival kapcsolatban.

Mint megtudtuk, a pedagógusi pálya mellett 1990-től húsz éven keresztül önkormányzati képviselőként dolgozott Törökszentmiklóson, több bizottságot is vezetett.

– Ebben a munkában azt szerettem, hogy közvetlenül találkozhattam az emberekkel, és közösen próbáltuk a felmerülő gondokat megoldani. Ez is egy szép időszak volt az életemben. Hálás vagyok, hogy ezzel is foglalkozhattam... – mondta a nyolcvanadik születésnapját éppen a napokban betöltő, nyugdíjas pedagógus.

A sok mozgásban, és a stresszmentes életmódban hisz

Világéletében sportolt, korábban kosarazott, kézilabdázott és atletizált a most nyolcvan éves Bajusz Katalin, aki a mozgást a mai napig nem hagyta abba.

– Aktívan telnek a nyugdíjas éveim, mert, ahogy mondani szokták, ha valaki leáll, berozsdásodik. Én ezt nem akarom. Vezettem szenior tornát is a pandémia időszakáig. Jelenleg inkább kerékpározok, futok, gyalogolok, a nyári időszakban pedig rendszeresen úszom. Belülről nem érzem az évek számát, aktív vagyok, és úgy vélem, még segíteni tudok a hozzám hasonló korúaknak. Ezt szeretném is megtenni itt, a városban. A célom aktívan, de nyugodtan, stresszmentesen élni, a nehézségeken minél hamarabb túllépni, és megmaradni optimistának, ami nagyon fontos – hangsúlyozta a nyugdíjazott pedagógus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!