Névadási trendek

2023.03.08. 19:41

Izmael és Ben is született a Jászkunságban, Kolbásznak és Tiszának azonban továbbra sem hívhatják a gyerekeket

Szolnokon az Anna és a Levente, míg a Jászságban a Dávid, a Rebeka és a Laura volt a sláger tavaly. Hírportálunk körképéből kiderül, hogy átalakulóban vannak a névadási trendek, továbbra is tiltólistás azonban a Felhő és a Bogár.

Illés Anita, P. Pusztai Nóra

A Lili, a Zselyke, a Kamilla és az Anna nevet választották leggyakrabban a szülők tavaly Szolnokon

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A Központi Statisztikai Hivatal évről évre sorra szedi a népszerű keresztneveket. Míg a kétezres évek elején a Viktória, Vivien és Anna voltak a leggyakoribb lánynevek, addig napjainkban inkább a Hanna, Zoé és a Léna. A fiúk esetében a Dánielt, a Dávidot és a Bencét a Levente, a Dominik és az Olivér váltotta fel a rangsorban.

– Tavaly a legnépszerűbb női nevek a Lili, a Zselyke, a Kamilla és az Anna, míg a legkedveltebb fiú nevek a Noel, a Benett, a Bence és a Levente voltak a vármegyeszékhelyen. Különlegességek között említhető például a Zseraldina, a Rubina, a Leila vagy a Lorina – válaszolta megkeresésünkre Gyuricska Éva, a szolnoki polgármesteri hivatal sajtóreferense.

Hozzátette: a régi tradicionális nevek második névként térnek vissza, míg az extrém névadások leginkább a népszerű sorozatokhoz kötődnek.

– A jászberényi Szent Erzsébet Kórházban tavaly 612 gyermek született – mondta el érdeklődésünkre Birgésné Rimóczi Tünde, a jászberényi polgármesteri hivatal anyakönyvvezetője.

Mint azt megtudtuk, továbbra is népszerű fiúnevek a Dávid, a Gergő és a Milán, a lánynevek közül pedig nagyon kedvelt a Rebeka és a Laura. Természetesen akadtak olyan érdekes fiúnevek is, mint például a Ben, a Laurent vagy az Izmael. Az anyakönyvvezető megjegyezte, hogy az elmúlt évben egyre több esetben kerültek elő régi nevek, mint a Lenke, a Brigitta, a Borbála, az Anna, a Katalin, az István, a Károly, a László és a Zoltán.  

Általános tendencia, hogy a lányok különlegesebb neveket kapnak, mint a fiúk. Különböző internetes források szerint 2022-ben rekordszámú keresztnévkérelem érkezett a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz, az erre vonatkozó jogszabályok tavaly sem változtak.  Az elfogadott, illetve a kérelmezett nevek több mint kilencven százaléka idegen eredetű.

Egyre gyakoribbak a kettős női nevek, például az Annabori, vagy éppen az Emmaléna.

Új jelenség, hogy felnőttek szeretnének olyan nevet felvenni, ami nincs az adható keresztnevek között. A legkirívóbb esetek között említették a Kolbászt, a Felhőt, a Zét, a Zékát, a Tasit, a Hubadúrt és a Zsolit, a lányoknál pedig a Mesét, a Csodát, a Csodálkát, a Bogarat, a Pocát illetve a Tiszát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!