Jászkunság

2023.05.06. 20:55

Legyünk nagyon óvatosak kerti sütögetéskor!

Beköszöntött a jó idő, elkezdődött a grillszezon. Nincs is annál jobb, mint a barátokkal, családdal összejönni a kertben és sütögetni. A jó hangulat hevében azonban legyünk óvatosak, a katasztrófavédelmi szakemberek elsősorban arra hívják fel a figyelmet, hogy mindig legyen a közelben oltóanyag.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– A növényi hulladék kerti égetésére vonatkozó szabályokat az önkormányzat rendeletben szabályozhatja. Ez a rendelet kikötheti, hogy az év mely időszakában, napjain, vagy akár a napokon belül mely órákban szabad égetni. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, úgy ez a tevékenység tilos. A fentiek viszont nem vonatkoznak a szabadtéri sütés-főzésre, ezt otthon, a kertünkben bármikor lehet, de természetesen a biztonságos tűzgyújtás szabályainak megfelelve – tájékoztatta hírportálunkat Németh Ádám.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a szabályokat részletezve elmondta, hogy a legfontosabb, hogy a tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül.

– Fontos továbbá, hogy mindig csak akkora tüzet gyújtsunk, amelyet felügyelet alatt tudunk tartani. Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag, víz vagy homok, illetve olyan kéziszerszámok, melyekkel baj esetén be tudunk avatkozni.

Figyeljük a várható időjárást: nagy szélben ne gyújtsunk tüzet, mert az ugye kedvez a lángok gyors tovább terjedésének. Ha befejeztük a sütést, főzést, annak helyét úgy hagyjuk ott, hogy ne maradjanak izzó, parázsló részek, azokat is oltsuk el, és lehetőség szerint takarjuk be a maradványokat földdel vagy homokkal. És kiemelném azok számára, akik nem kertes házban élnek, hogy a társasházak erkélyein kizárólag elektromos grillsütő használható, a bográcsozás tilos

– sorolta a betartandó tanácsokat a szakember.

Németh Ádámtól megtudtuk, hogy az elmúlt években vármegyénkben nem történt tűzeset szabadtéri sütés-főzés miatt, úgy tűnik, hogy térségünkben az állampolgárok odafigyelnek a szabályokra.

Ha tilalom van, a kijelölt helyen sincs sütögetés

Jelenleg térségünkben nincs tűzgyújtási tilalom elrendelve, tudtuk meg Németh Ádámtól. De mi van akkor, amikor elrendelik azt?

– Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületen található erdőkben, fásításokban, valamint az azok kétszáz méteres körzetén belül található külterületi ingatlanokon. Ebbe beletartoznak a köz- és vasutak mentén található fásítások is. Tűzgyújtási tilalom idején tilos a tarlóégetés, valamint az erdőkben még a kiépített tűzrakó helyeken sem szabad tüzet gyújtani – hangsúlyozta a katasztrófavédelmi szóvivő.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!