Sivatagi rózsák, agávék

2023.07.29. 06:55

Lenyűgöző kaktuszbirodalmat varázsolt magának a tiszaföldvári pár – galériával

Borsi Anna párjával több száz cserépben nevelget kaktuszokat és pozsgás növényeket. Sivatagi rózsák, agavék kísérik utunkat, ahogy beinvitált minket, de megjelentek a fásszárú kövirózsák is, pedig még el sem értünk az udvarban kialakított növényházakhoz...

Pakainé Pusztai Nóra

Borsi Anna kedvencei a különleges növények. Tiszaföldvári házuk udvarán több száz cserép kaktusz nevelkedik fotó

Fotó: P. P. N.

Már a kapuban egy különleges, közel öt és fél méter magasra nőtt, virágzásra készülő agávé fogadott minket, amikor Borsi Annáék tiszaföldvári otthonába látogattunk. Párjával néhány éve kezdték gyűjteni a kaktuszokat, azóta már annyi gyűlt össze, hogy három növényházban sorakozik a több száz cserép és kaspó.

– Hogy melyik volt az első kaktusz? Na ez egy jó kérdés, inkább elmesélem, hogyan kezdődött a gyűjtés. Elmentünk párommal négy évvel ezelőtt Dunaújvárosba, akkor csináltuk a kerti tavat és ahhoz vettünk vízforgatót. Láttuk a fóliákat, ott volt egy kaktuszos, akkor beszélgettünk arról, hogy elkezdhetnénk gyűjteni, valahogy így kezdődött – tekintett vissza Anna.

A hagyományos parasztkaktuszoktól a vastagabb levelű pozsgásokig számtalan fajt és fajtát lehet náluk megismerni.

– Nem viselik jól a kaktuszok a mi vidékünk időjárását, erős a UV-sugárzás és megégnek, ezért fedtük le őket – mutatott a sátrakra.

Naponta több órát tölt a növényei közt, többségében saját magától jött rá, hogyan kell bánni velük. Nagy hasznára vált az interneten fellelhető szakirodalom is. Hetente egyszer locsolja őket, illetve permetez is. A cserepek jó részét télire a pincébe pakolják.

Az időjárástól függően októberben kezdünk neki, körülbelül egy hónap, mire mindnek megtaláljuk a helyét, ugyanez van tavasszal is, amikor pendül az idő. A kaktuszok elviselik a nyolc fokot, a pozsgások legalább tizenkettőt igényelnek

– magyarázta.

Az egyik házikóba lépve a hawaii rózsának nemcsak a látványa, hanem az illata is messziről csalogatott.

– Hawaiin a lányok ezekből készítik a füzért, ezeket leginkább kint tartjuk, de tegnap olyan vihar volt, hogy a szél elől be kellett hozni – mondta.

Magról, szárról neveléssel is próbálkozik, elmondása szerint ehhez a hobbihoz türelem kell.

A kaktuszok olyan jól érzik magukat a tiszaföldvári udvaron, hogy sorra virágot bontanak. Akadnak, melyek egy évben egyszer vagy többször, és vannak, amelyek éjszaka virágoznak.

– Az azték kaktuszt istenek imájának mondják, olyan fehér virága van, mint a szegfű, nyolc kilenckor nyílik ki reggelre el is szárad – emelte ki érdekességként.

– A Haworthiát nagyon szeretem, ez a cirmos levelű ritka fajta – mutatta az egyik cserépben, de alig fordult meg már egy másikat is kiemelt.

– A Ceropegia is most kedvenc, különlegessége, hogy nincs levele, csak a virága – emelte közelebb az egyiket.

Negyven évente virágzik az agávé

Olvasónk Szabóné Bognár Mária látta meg Borsiék háza előtt a közel öt és fél méteresre nőtt agavét. Közvetítésével juthattunk el a különleges kaktuszbirodalomba. A tiszaföldvári ház előkertjében álló monumentális növény hamarosan virágot bont.

– Negyven éves a növény Észak-Mexikóból származik, két éve vásároltuk meg egy gyűjtőtől, nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan virágozni fog. Ez nem mindennapi élmény – mondta Borsi Anna, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a virágzás után a növény el is pusztul.

Országosan évente mindössze néhány agave virágzik, nem meglepő tehát, hogy nemcsak a helyiek, de távolabbról érkezők is csodájára járnak.

– Június 8-án indult meg a növekedés, másfél hónap alatt nőtt ilyen magasra, vélhetően a következő hetekben bont virágot – emelte ki Anna.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!