Szoljon podcast

2023.09.05. 16:30

Béki Ildikó: Óriási probléma, a „majd én megoldom szemlélet”

Bevásárlás, kutyaetetés, ebéd főzés – néhány a láthatatlan munkák közül, melyeknek leginkább csak a hiánya tűnik fel. Az, ha tele van a mosogató, esetleg a szennyes, vagy halomban áll a vasalatlan ruha. Ezen munkák értékéről és a megfelelő időbeosztásról beszélgettük a Szoljon.hu podcast vendégével, Béki Ildikó közgazdásszal, HR menedzserrel.

Pakainé Pusztai Nóra

Béki Ildikó

Forrás: Szoljon.hu

Sokak számára nem ismerős fogalom a láthatatlan munka, pedig már a nyolcvanas években meghatározták.

– A fizetetlen munkáról van szó, amit az emberek a háztartáson belül vagy önkéntesként végeznek, ezeknek csak a hiánya válik láthatóvá – foglalta össze Béki Ildikó közgazdász, HR menedzser.

A bevásárlás, kutyaetetés, főzés például ilyenek, hiszen bért nem kapunk érte, de el kell végezni. A Központi Statisztikai Hivatal kutatása szerint a nők ilyen feladatokból két és félszer többet vállalnak, mint a férfiak.

– A fejlődésükre, képzésükre nincs elég idő, sokkal nagyobb arányban esnek ki a munka világából, gyermekvállalás esetén többen kénytelenek részmunkaidős állást vállalni és ehhez jön még hozzá, hogy bérük 17 százalékkal alacsonyabb is átlagban – sorolta.

A régi sztereotípiák viszont láthatóan változnak, míg korábban a férfira csak családfenntartóként tekintettek és a nők fő tevékenysége a házimunka volt, addig mára a háztartások nagy része nem teheti meg, hogy a nőnek ne legyen keresete. Ha láthatatlan munkáért fizetés járna a nők átlagban 200 ezer forinttal is hozzájárulhatnának a kasszához. Egyébként a saját esetünkre vetítve egy internetes program segítségével könnyen megtudhatjuk ezt a számot.

– A fiatalabb generációkban egyre nagyobb szerepet vállalnak a férfiak, de sajnos az arány még mindig nem megfelelő – emelte ki.

A szolnoki szakember szerint egy ideális nap úgy nézne ki, hogy a szerepeket a családon belül tudatosan osztják fel.

– Nyugodtan lehet, sőt kell is a gyerekeknek feladatot adni, óvodásként például az ágyát rendben tartani, később megtanítani, hogyan hajthatja össze ruháit és így tovább – fogalmazott. Hozzátette: a nőknek meg kell tanulni segítséget kérni, az ugyanis nem szégyen.

– Óriási probléma, a „majd én megoldom szemlélet”. Az életben egyensúlyt kell teremteni a család és a munka között, legyen az látható vagy láthatatlan. A stresszhelyzetek ugyanis az élet minden területére kihatnak – hangsúlyozta Béki Ildikó.

A Szoljon.hu podcast következő adásában Béki Ildikóval beszélgetett Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő.

A Podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

A jó napirend és a rutin segít az egyensúlyban

Béki Ildikó közgazdász hat pontban fogalmazta meg, miként teremthetünk egyensúlyt az életünkben.

  1. Próbáljunk az életünkre kívülről nézni és elemezni, hogy el tudjuk kerülni a kaotikus napokat. A jó napirend és rutin sokat segít az egyensúlyban.
  2. Olyan munkát válasszunk, amit szeretünk, hiszen az ébrenlétünk nagy részét ezzel töltjük.
  3. Adjunk énidőt magunknak, amikor csak a saját vágyainkkal foglalkozunk.
  4. Találjuk meg a számunkra kedves sportot!
  5. Aludjunk eleget! A szervezetnek napi 8 óra pihenésre van szüksége.
  6. A digitális világ láthatatlanul is rengeteg időt vesz el a napunkból. Ha csökkentjük az online jelenlétet, akkor a felszabaduló időt magunkra fordíthatjuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!