Jászkunság

2023.11.15. 08:53

Extra pontyokat telepítettek több vízbe

A testes példányokat ezúttal nem a horgászoknak szánták, hanem törzsállománynak, hogy szaporordjanak.

Kovács Berta

A halőrök tartályokba gyűjtik a telepítéshez kapott halakat

Forrás: Beküldött fotó

Több vármegyei vízbe is nagy méretű pontyokat helyeztek ki a napokban.

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) a kezelésében lévő horgászvizekbe 2500 kilónyi extra méretű pontyot telepített a MOHOSZ „Horgászvizek ponty törzsállomány fejlesztése" címen kiírt pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően.

A kihelyezett halak átlag testsúlya nyolc kiló körüli volt, de mint Donkó Pétertől, a KTVHESZ ügyvezető igazgatójától megtudtuk, tizenkét-tizennégy kilós példányok is voltak közöttük.

A telepítés időpontja és a halak kihelyezésének helyszínéről ezúttal nem osztanak meg pontosabb információkat. Nem véletlenül.

– A telepítések után jellemzően rengeteg horgász szokott kiülni adott szakaszokon, hogy a frissen szabadon engedett halakat próbálja meg kifogni – mutatott rá Donkó Péter. – Ezt most szerettük volna mindenképpen elkerülni, mivel a nagy halak telepítésének a megfogyatkozott törzsállomány pótlása a célja, tehát az, hogy ezek a halak a vizekben maradjanak és szaporodjanak. Nem sajnáljuk a horgászoktól, de azt is tudni kell, hogy az orvhalászok, orvhorgászok is nyomon követik a telepítéseket és a nagy méretű halak különösen vonzóak számukra. Tőlük akarjuk megvédeni ezeket a halakat, melyekből minden vizünkbe jutott.

Azt is megtudtuk, a héten is folytatódnak egyébként a telepítések, a horgászoknak különböző vizekbe harcsát, csukát, süllőt, keszegféléket és háromnyaras, azaz fogható méretű pontyokat is kihelyeznek. A mennyiségüket az is befolyásolja, a tógazdaságokból mennyit sikerül elhozniuk. A heti akciókkal az idei évre be is fejeződnek a telepítések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!