Petárdázás

2023.12.27. 17:14

Embert és kutyát is próbára tesznek a következő napok a szolnoki állatmenhelyen – galériával

Az idei év is megpróbáltatásokkal teli volt a Szolnok Városi Állatotthon életében. Az infláció és a rezsiárak emelkedésével ugyanis megcsappant az örökbefogadók száma. Karácsony előtt ugyan sok jószándékú ember támogatta adományokkal a telephelyet, sőt akadtak önkéntesek is, akik idejüket nem kímélve segítettek, de még a menhely előtt áll az egyik legkeményebb időszak, a szilveszter...

Köllő Judit

A szolnoki menhely munkatársai ilyenkor is a megszokott módon végzik az ügyeleti munkát

Fotó: Nagy Balázs

– A magas árak miatt sajnos az a tapasztalatunk, hogy egyre kevesebben fogadnak örökbe – mondta Keskenyné Dobos Krisztina, a Szolnok Városi Állatotthon telepvezetője. – Így az utóbbi időben az a jellemző telepünkön, hogy ha sikerül is örökbe adni egy állatot, azonnal jön a helyére egy másik – magyarázta a szakember, aki arról is beszélt, hogy szerencsére karácsony előtt is számos adományt kapott a menhely, amiért nagyon hálásak.
Mint ahogy azoknak az önkénteseknek is, akik már a reggeli etetés idején is felveszik a munkát, alig várva a pillanatot, hogy jutalomfalattal és finomságokkal ajándékozzák meg négylábúakat.

A karácsonyt követően az állatotthon életében az egyik legfontosabb időszak a szilveszter. A nagy bulik negatív hatása, hogy rengeteg kutya fejvesztve menekül a petárdák és a tűzijáték hangja és látványa elől...

Elsősorban a gazdák feladata a kutyák megóvása a tűzijátékoktól, petárdáktól 

– hangsúlyozta Keskenyné Dobos Krisztina. – Ilyenkor fokozott figyelmet kell fordítani szeretett négylábúinkra. 

Az első és legfontosabb dolog, hogy az állat csippeltetve legyen. Szilveszter napján érdemes kedvenceinket zárt helyiségben elhelyezni, ahonnan biztosan nem tudnak elszaladni. 

A szilveszteri hanghatások következtében a kutyák félelmükben hihetetlen teljesítményre is képesek lehetnek, átugorhatják a legmagasabb kerítéseket, elszakíthatják a legerősebb láncot is. 

A tűzijátékok hangja, a robbanásokat követő fényhatások négylábú kedvenceink számára szokatlanok és kiszámíthatatlanok, így a legbiztonságosabb ilyenkor zárt helyiségben tartani őket, vagy – kizárólag állatorvos által javasolt – nyugtatót adni nekik – sorolta.

A szolnoki menhely munkatársai ilyenkor is a megszokott módon végzik az ügyeleti munkát, azonban mindenkit arra kérnek, hogy ha lehet, akkor fokozottan figyeljenek kutyáikra ezen a napon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!