Olcsóbb lett a dió

2023.12.22. 06:55

Roskadozik a szolnoki piac az ünnepi hozzávalóktól

Nincs karácsony bejgli nélkül, vallják még ma is sokan ezt a nézetet. Ünnepek előtt így megugrik a tölteléknek való dió és mák iránti kereslet. Ez tapasztalható a szolnoki piacon is. Annál is inkább, mert a tavalyi évhez képest olcsóbban is be lehet szerezni e hozzávalókat.

Kovács Berta

Palla Istvánné mindig ad kóstolót a vásárlóinak

Fotó: Mészáros János

A hagyományos ünnepi finomságok alapanyagait sokan szívesebben szerzik be még ma is a piacokon, mintsem az üzletek gyárilag csomagolt, akár darált, előkészített csomagjait vásárolják. 

A szolnoki vásárcsarnok kínálatát csütörtökön tekintettük meg. Nagy mennyiségben ugyan nem találtunk mákot, ám dióból észrevehetően nagyobb volt a felhozatal és bontott formában is árusították. 

Palla Istvánné november elején kezdte árusítani a milotai dióbelet, és arról számolt te, hogy szerencsére szeretik és viszik a vevők, vannak törzsvásárlói is. Kilóját 3500 forintért kínálja.

– Még a szomszédoknak is elmondják, hogy lehet jó diót kapni, és ők is jönnek vásárolni – árulta el. – Azt hittem, már telítődött a piac, de kiderült, hogy nem, sokan az utolsó pillanatban vásárolnak be, ilyenkor kezdik sütni a bejglit. Régebben még csak enni vitték, most már az ünnepi sütikhez.

A diót minden leendő vásárlóval megkóstoltatom, így megtapasztalhatják, hogy finom. Nincs már sok, ha marad belőle, még pénteken vagy szombat reggel is kijövök.

Mákot is árul félkilós kiszerelésekben, az szintén Milotáról származik, annak 2000 forint kilója.

A diót áruló Veres Zoltánné Éva viszont úgy véli, egyelőre szerényebben vásárolnak az emberek, bár szerdán már érezhető volt a fellendülés, csütörtökön még inkább. Mint mondta, a péntek még ígéretes, a szombat viszont már kétesélyes, vagy sokan visznek még, vagy nem.

– De nem sokért adjuk a diót, 3500 kilója, ez olyan ár, ahol a kereslet és a kínálat találkozik – jegyezte meg. – É mindig le is csomagolom előre fél kilós adagokba, így nem éri se por, se semmilyen szennyeződés. Nem szeretem fedetlenül árulni. De ha osztályozni kellene az eddig a forgalmat olyan erős hármasra értékelném, de még bízunk a következő napokban. Bár az én készletem már kifogyóban van így csütörtök délelőtt, még van tíz kilóm, az biztos el fogom tudni adni.

Gulyás Zoltánék is árulnak diót és mákot, előbbi kilója 4000, utóbbié 2000 forint. 

– Ünnepek előtt van szezonja, ezért ilyenkor viszik a süteményekbe. A mákot félkilós, a diót pedig negyed- és félkilós kiszerelésekben áruljuk.

Változó, hogy melyik adag a kelendőbb, de akik kevesebb süteményt készítenek, szívesebben veszik a kisebb adagokat.

Gulyás Zoltán előre csomagolva árusítja a diót és a mákot
Fotó: Mészáros János

Sipos Béla körülbelül három hete kezdett diót árulni. 

– Vitték is folyamatosan azóta, és most olcsóbb is, mint tavaly. Idén 3500 forintért adom kilóját, míg múlt ében 4000 volt. És ez magyar dió – hangsúlyozta –, de sok van a piacon ami külföldi, behozzák a románt, a lengyelt, de ráirkálják, hogy magyar, ez itt a legnagyobb baj. Legtöbben tőlem fél kilójával viszik. A héten lényegében vége a szezonnak, karácsonyig még hozok a piacra, utána nem érdemes.

Csalódás érheti az embert a gyárilag csomagolt termékeknél

Kormos Béla és felesége is a piacon vásárolt körképünk idején. Mint mondták, a diót és a mákot is beszerzi egyúttal.

– Az ősszel a feleségem az egyik áruházláncnál vásárolt darált mákot és héjas diót tésztához. Egészen jó áron adták, de hogy úgy mondjam, nem volt az igazi – avatott be tapasztalataikba a fiatalember. – A mákot inkább én is újra ledarátlam én is, nagyon szemcsés volt, és érezni is lehetett valami mellékízt. Nem tudom, hogy rosszul tárolták és ott érte valami vagy csak olyan fajta volt, amihez nem vagyunk hozzászokva. A diót én bontogattam, és hiába volt relatíve olcsó, sok volt benne a rossz. Nem állítom, hogy ezek a gyári csomagoltak rosszak de csalódás érheti az embert, így inkább maradunk a piaci beszerzésnél, és olyan árustól veszünk, ahol kóstolni is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!