Szoljon podcast

2024.01.21. 20:05

A zene a legjobb alap a kicsik fejlesztéséhez, vallja a szolnoki születésű Liget Regina

A zene már kisgyermekkora óta elkíséri Liget Reginát. A szolnoki születésű oboista a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett, ma pedig édesanyaként, tanárként, művészként és Ringató foglalkozásvezetőként igyekszik helytállni a mindennapokban. A zene jelentősége minden életkorban megjelenik, ám a legkisebbek esetében különösen nagy hangsúlyt kap.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Liget Regina

Fotó: Kocsis-Szabó Lilla Laura

 – Édesanyám úgy meséli, hamarabb énekeltem, mint beszéltem, hát ennyire korán megmutatkozott az utam – kezdte Liget Regina. Hozzátette, édesanyja gyakran énekelt is neki, amit ő mindig élvezettel, csodálattal hallgatott, így valóban minden adott volt ahhoz, hogy maga is a zenével foglalkozzon. Zeneóvodai foglalkozásokra járt, általános iskolai tanulmányait Szolnokon végezte, meghatározó alapokat kapott egykori pedagógusaitól.

– Furulyáztam, oboáztam, szolfézsre jártam. Utóbbi általában nagy „mumus” szokott lenni, pedig igen erős alapokat ad. Én magam igazán szerettem, valahogy hamar megtaláltam a logikáját – magyarázta. Hamar világossá vált tehát, hogy Liget Regina nem csak kedveli a zenét, érzéke is van hozzá.

– Azt gondolom, fontos, hogy már gyermekként érezze az ember mindannak az értékét, amit csinál. Szerencsés vagyok, mert mindig olyan pedagógusok tanítottak, akik szakmailag és emberileg is képviselték ezt – részletezte. Regina a tanulmányait Veszprémben folytatta, a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskolában. Gyönyörű éveket, emlékeket köszönhet az intézménynek, ám azóta az megszűnt. Innen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oboa szakára jelentkezett.

– Ezt is sorsszerű állomásként kezelem, abban az évben csak két hallgatót vettek fel erre a szakra. Nagyon boldoggá tett, hogy én voltam az egyik – Regina később, felsőbb éves hallgatóként tanítani is kezdett, élvezettel vetette bele magát a munkába.

– Egyszer megfogalmaztam magamnak azt, mennyire fontos, hogy minél hamarabb megismertessük a zene világát a gyerekekkel, a lehető legjobb módszerekkel – magyarázta a zenepedagógus. Hangsúlyozta, ezt nem lehet elég korán kezdeni.

– Hiszen már a pocaknak is érdemes énekelni, a magzat hallja odabent – tette hozzá mosolyogva.

A daloknak, mondókáknak pedig a legfogékonyabb időszakban, kisgyermekkorban van igazán nagy jelentőségük. Regina akkor találkozott a Ringató foglalkozásokkal, amikor maga is édesanya lett.

– Láttam mennyire élvezi a kisfiam, illetve én magam szintén. A többi szülő és kisgyermek nemkülönben, így gyorsan megszületett bennem a gondolat, hogy ezzel is érdemes lenne foglalkozni – az ötletet tettek követték. Ugyan Regina a fővárosban él, évek óta várja Szolnokon a családokat egy zenés, éneklős délelőttre.

– A módszer lényege, hogy gyönyörű magyar néphagyományaink nyomán mindig valamilyen kedves, szép dalt, mondókát énekelünk. Sokféle ölbéli játékot is játszunk, különböző hangszerekkel kísérem a teljes foglakozást – magyarázta. A foglalkozásvezető kiemelte, van egy jól felépített tematika, aminek a Kodályi elvrendszer az alapja. Ám fontos tudni, hogy soha nincs kényszer vagy kötelező elem. Az a cél, hogy mindenki jól érezze magát.

– Együtt lenni, énekelni. Ez nem csak a kicsiket építi, fejleszti, nekünk szülőknek is rengeteget ad. Mindenki biztatok, hogy énekeljen, mondókázzon otthon is a gyerekekkel. Nem az számít, hogy teljesen tiszták legyenek a hangok. Sokkal inkább az, hogy szívből jöjjenek!

A mondókák a szülő-gyermek kapcsolatot is erősítik

Liget Regina rávilágított, a minőségi idő kialakítását is segítik a zenés foglalkozások.

– Nagyon sokat ad a piciknek ez a fajta törődés. Könnyedén tudnak kapcsolódni a szülőkkel, rokonokkal, miközben rengeteget tanulnak. Az ölbéli játékok, ritmusok, hangok elképesztő módon fejlesztik a beszédet, gondolkodást, de gyakran a mozgásfejlődést is segítik – magyarázta.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!