Jászkunság

2024.01.03. 15:38

Érkeznek éjjel a hullócsillagok, érdemes lesz az égre pillantani!

Sokan a meteorok – azaz a hullócsillagok – észlelését augusztus hónappal társítják, amikor a Perseidák raj produkál közismerten látványos csillaghullást. Ám Földünk az év más időszakában is találkozik meteorrajokkal, melyek ezt az izgalmas jelenséget okozzák. Január elején a Quadrantidák érkezik, melynek legaktívabb időszaka épp most, január 4-én hajnalban várható.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: AstroStar

A hullócsillagok, azaz meteorok az űrben száguldó porszemek, kőzetdarabok, melyek a felső légkörbe érve fényesen világító ioncsatornát hoznak létre, „felizzanak”, ezt látjuk mi az égen átsuhanó hullócsillagként.

A Quadrantidák raj ideális esetben óránként 120 meteort produkál, ezért a csillaglesőknek érdemes időt szánni a megfigyelésre. Csak az időjárás legen kegyes hozzánk, húzódjanak el fejünk felől a felhők!

Az észlelést így sem könnyíti meg a félhold, de némi szerencsével izgalmas látványban lehet részünk, mivel ez a raj bővelkedik relatíve nagyobb kőzetdarabkákban, melyek látványos tűzgömbökként fénylenek fel az égen.

– Elég jelentős csillaghullás szokott jelentkezni, ha nem is olyan sűrű, mint augusztusi – mutatott rá Ujlaki Csaba, a szolnoki Csillagkedvelők klubjának vezetője. – Türelmesnek kell lenni. Este 10 óra után már érdemes kiállni olyan helyre, ahol a lámpák nem zavarják az észlelést, és egy-másfél órát várakozni. De főként éjfél után látványos a csillaghullás, akkor fordul ugyanis a Föld olyan irányba, hogy szembe kapjuk a meteorokat – fejtette ki.

A meteorok látszólagos kiindulási pontja – azaz radiánsa – a Bootes csillagkép, ebbe az irányba érdemes főként tekingetni. E csillagkép az éjszaka első felében az északi, éjfél után a keleti horizont felett lesz egyre magasabban látható.

Üstökösmag felelős a meteorokért

A meteorrajért a 3 kilométer átmérőjű, 2003 EH1 jelű kisbolygó felelős. A csillagászok hipotézise szerint a kisbolygó az ötszáz éve távol-keleti csillagászok által megfigyelt C/1490 Y1 jelű üstökös magja. Ez hagyhatta maga mögött azt a vékony porfelhőt, amely minden évben január első napjaiban találkozik Földünkkel, keresztezve bolygónk Nap körüli pályáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!