Allergiaszezon

2024.02.15. 06:55

Már most támadnak a pollenek: ezektől prüszkölnek a legtöbben a Jászkunságban

Az elmúlt időszakban tapasztalható tavaszias időjárás miatt országosan és vármegyénkben is hamarabb kezdődött a pollenszezon. Az allergiások már ilyenkor szenvedhetnek a sokszor nagyon kellemetlen tünetektől, mint a tüsszögés, a gyakori az orrfújás, a köhögés vagy a nehézlégzés.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Gettyimages.com

Hazánk éghajlati és földrajzi viszonyai alapján három fő pollenszezont különíthetünk el, melyek időjárástól függően február végétől október végéig terjedhetnek. Az idő előtti felmelegedés hatására az elkövetkező időszakban a korán virágzó fák pollenjei miatt emelkedhet a pollenterhelés, így az arra érzékenyeknél már most jelentkezhetnek az allergiás panaszok.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentése alapján a pollenterhelés országos viszonylatban magas, melyet a napokban még az eső, illetve az éjszakai fagy átmenetileg kis mértékben lecsökkenthet. Az éger, a ciprus- és tiszafafélék, illetve már a kőris pollenkoncentrációja is országosan a közepes-magas tartományban alakul, a mogyoróé jellemzően közepes. A nyár, a szil és a juhar virágpora jellemzően alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen.

– Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az idei pollenmonitorozás február 3-tól indult, így az első vizsgálati eredmények alapján elmondható, hogy jelenleg a mogyoró és az éger közepes, míg a szil, a ciprusfélék és tiszafafélék valamint a gombák alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben – tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

 Hozzátették, az allergia egy krónikus betegség, melynek – kellemetlen kísérő tüneteken kívül – idővel súlyosabb szövődményei is kialakulhatnak, ezért érdemes komolyan venni. 

Az érintetteknél a legjellemzőbb allergiás tünetek az orrfolyással, tüsszögéssel járó szénanátha, a szemviszketés, a könnyezés, a duzzadt orrnyálkahártya, asztmatikus tünetek, mint köhögés, fulladás vagy nehézlégzés. 

Mint azt a Népegészségügyi Főosztály javasolja, ilyen tünetek észlelésekor érdemes mihamarabb háziorvoshoz, kezelőorvoshoz fordulni, akik szükség esetén a tünetek megszüntetése, életminőség javulása érdekében életmódbéli tanácsokat és javaslatokat adhatnak. Emellett, amennyiben indokoltnak látja, tovább irányíthatja a pácienst speciális, például allergológiai, tüdőgyógyászati szakrendelésekre.

Az allergiások a téma kapcsán hasznos tanácsokat ITT olvashatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!