TISZASAS

2017.07.06. 15:52

Nincs közmunkás, marad a gépesítés

Bár jelentősen csökkent a közfoglalkoztatottak száma Tiszasason, a jelenlegi keretet sem tudják feltölteni a településen.

Joó Zsuzsa

Gyói Gábor polgármester elmondta, hat-hét évvel ezelőtt még ötvenöt fővel kezdték el a közmunkaprogramot, emellett további tizenhárom munkás dolgozott a vízügynél.

Ma már csak huszonnégy lakosnak tudna munkát adni az önkormányzat és a vízügynél sem kell munkaerő, mégsem találnak ennyi embert. A legtöbben ugyanis máshol helyezkedtek el, magasabb fizetésért. A településvezető szerint a legtöbb programot be kellett fejezni a munkaerő hiánya miatt, ennyi emberrel ugyanis nem lehet „csodát tenni”.

További nehézség, hogy leginkább azok az emberek maradtak közfoglalkoztatottak, akik különösen hátrányos helyzetűek. Ennek a csoportnak szociális jellegű segítséget is kell adni. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos foglalkoztatás nem működik náluk, a munkaadóknak életmód-tanácsadással, munkára való neveléssel is törődni kell, ezeket a dolgozókat egészen másképp kell és lehet motiválni, mint az eddigieket. Ez viszont nagyon megnehezíti a falu önkormányzatának dolgát.

Gyói Gábor szerint az egész térségben elfogytak a munkások, így a mezőgazdaságban marad a gépesítés vagy a külföldi, erdélyi vendégmunkások alkalmazása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!