JÁSZKUNSÁG/ DÉL-PEST

2018.06.28. 11:30

A pálinka is drágulhat a „szűkös” gyümölcstermés miatt

Több környékbeli mezőgazdasági fórumnak is témája volt az elmúlt időszakban a gyümölcshiány. Az elhúzódó hideg negatív hatásai ugyanis éppen ezekben a hetekben jelentkeznek.

Hartai Gergely

A szolnoki piacon áruló Sipos Béla is kénytelen olasz barackot kínálni a vásárlóknak

Fotó: Csabai István

A kései fagyokat pedig a nyár közepén a baracktermés és a gyümölcsfeldolgozás sínyli meg igazán. De vajon mi a helyzet a hagyományos nyári gyümölcsökkel általában?

– Valóban komoly gondot okoz az idei barackmennyiség térségünkben is. Tízből hét termelőnél sajnos szinte egyáltalán nincs kajszibarack! – taglalta Bolyhos Zoltán pálinkafőzde-vezető. Az újszilvási szakember szerint a jelentős mértékű gyümölcshiány a költségekben is alaposan érezteti a hatását.

– Termelői oldalon így húsz-huszonöt százalékos áremelkedéssel is számolhatunk. Ezzel pedig várhatóan a pálinka is drágulni fog… – folytatta.

Azt is megtudtuk, a magyaros nedűnél akár mintegy öt százalékos áremelkedést is tapasztalhatnak majd a vásárlók.

– Látni kell, hogy száz kiló kajszibarackból nagyjából nyolc liter pálinka készül el. A kevés gyümölcs mellett ráadásul a szállítás, az erjesztés és a főzés költségei is felviszik az árakat – emlékeztetett az újszilvási szakértő.

Majd arról is beszámolt, nemcsak a szezonális gyümölcsök mennyisége aggasztó a térségben. Ezekben a hónapokban ugyanis eladni sem könnyű a tüzes hazai italt. Külföldön legalábbis biztosan nem.

Bolyhos Zoltán szerint a pálinkák áremelkedését hozhatja a kevés gyümölcs
Fotó: Mészáros János

– A közelmúltban, egy Düsseldorfban rendezett szakmai eseményen még rengetegen keresték a pálinkát. Azóta viszont egyáltalán nem mozdultunk előre – mutatott rá. Bolyhos Zoltán emlékeztetett, a meggynél sem jobb azonban a helyzet. Az ipari termesztésűt például alig keresik a környéken.

– Barackot sehol sem lehet kapni. Hiszen éppen a fák virágzásakor volt a leghidegebb, így biztosan nem lesz jó termés – vette át a szót a szolnoki piacon Sipos Béla.

– Hoztam ki korábban a standomra magyar barackot is, de sokat kellett rátennem, hogy legyen belőle haszon. Hát végül így sem vitték el. Most például már hétszázötven forint a barack kilója – újságolta a férfi.

Majd hozzátette, málnából viszont rengeteg termett. Ehhez a nagybani piacon is jó áron lehet hozzájutni. – Az áfonyáé azonban az egekbe szökött, és persze ebből sincs magyar! Lengyelt lehet csak kapni belőle… – részletezte.

A szolnoki piacon áruló Sipos Béla is kénytelen olasz barackot kínálni a vásárlóknak
Fotó: Csabai István

Megnövekedett árakkal szembesülhetnek azok is, akik kifejezetten pálinkafőzés céljából keresik a térség barackját.

– Tavaly még nyolcvan forintért vették a környéken a cefrének való gyümölcs kilóját, ma pedig már százötven-kétszáz forintot is elkérhetnek érte – hangsúlyozta Sipos Béla. A kereskedő szerint a standokról hiányzó barack mennyiségét jól példázza, hogy az egyik környékbeli termelő háromhektáros földjén mindössze húsz kiló termés várható…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában