JÁSZSÁG

2018.06.08. 14:00

Az alacsony képzettségűek számára megoldást jelentenek az idénymunkák

Alig haladja meg a jászsági álláskeresők aránya a négy százalékot. A tavasszal elindult idénymunkák az alacsony képzettségűek számára is kínáltak munkalehetőséget. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest megugrott az újonnan bejelentett álláshelyek száma a térségben.

Banka Csaba

Forrás: Shutterstock

A kistérségben sehol sem éri el a munkát keresők aránya a nyolc százalékot. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája szerint áprilisban a legkedvezőbb adatokat Jászfényszaruban regisztrálták.

Itt a munkaképes korú lakosságnak mindössze 2,42 százalékát, összesen kilencvenöt helybélit jegyzett álláskeresőként a foglalkoztatási szolgálat.

Arányait tekintve a legkisebb jászsági településen, Jásziványban volt a legtöbb munkanélküli. A kettőszázhuszonhat munkaképes korú közül huszonegyen (7,89 százalék) nem találtak megfelelő állást a legutóbbi nyilvántartás szerint.

A Jászságban összességében kettőezer-kettőszázötvennégy álláskereső volt a kormányhivatal foglalkoztatási osztályának regisztrációjában az áprilisi statisztika szerint. Ez a munkaképes korú népességnek 4 százaléka.

Az egy hónappal korábbi, márciusban rögzítettekhez képest 3,3 százalékkal kevesebben kerestek állást. A csökkenés az egy évvel ezelőtt mérthez viszonyítva még szembetűnőbb, mintegy tizenöt százalék!

Nagy valószínűséggel az idénymunkák megkezdésének köszönhető, hogy az álláskeresők között a nyolc általánost vagy még azt sem végzettek aránya negyvennégy százalékra csökkent.

Korábban jellemző volt, hogy ez a csoport az összes munkanélküli több mint felét adta a térségben. A középfokú végzettségűek az összes álláskereső ötven százalékát teszik ki jelenleg, a felsőfokú végzettséget szerzettek aránya hat százalék.

A kedvező adatok a térségi vállalkozások egyre növekvő munkaerőigényével függnek össze.

Beszédes adat, hogy az újonnan bejelentett álláshelyek száma több mint ötödével, 21,5 százalékkal növekedtek 2017 áprilisához képest. Ráadásul nem csak a fiatalok, hanem az idősebbek is több lehetőséget kapnak.

A huszonöt év alatti munkát keresők aránya a tavasz derekán 18,5 százalékkal volt kevesebb az elmúlt év hasonló időszakához képest, ahogy az 50 év felett munkahely nélkül lévők száma is csökkent tizenhárom százalékkal.

Kedvezőbb lehetőségeket is keresnek

A megyei kormányhivatal jászberényi járási hivatala legutóbb márciusban szervezett jászsági szintű állásbörzét. A rendezvényen a térség huszonhat munkáltatója 1610 álláslehető­séget kínált az érdeklődőknek.

Az állást keresők és a vállalkozások között közvetlen információcserére lehetőséget adó fórumon már nem csak azok jelentek meg, akik regisztrált munkanélküliek, hanem azok is, akiknek van állásuk, de jobb lehetőség után szerettek volna nézni.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!