bírságolás

2020.02.07. 14:00

Majdnem tízmillióval tartozik egy szolnoki bliccelő a MÁV-nak

Több mint ezer szolnoki tartozik a vasúttársaságnak, mivel bliccelésen érték őket. Körülbelül a negyedük négy, vagy több bírságot is begyűjtött már, az abszolút rekorder pedig hatszáz büntetésből kilenc és fél millió forintot halmozott fel.

Czakó Nóra

Az előző évihez képest tavaly emelkedett a jegy nélkül utazók száma Szolnok és Budapest között

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A tömegközlekedési társaságok próbálják visszaszorítani a bliccelők számát, de a jegy nélkül vagy érvénytelen jeggyel utazók időnként így is megtalálják azt a módszert, amivel kibújhatnak az ellenőrzés alól. Mindig lesznek olyanok, akik megpróbálják kikerülni a fizetést, amikor a tömegközlekedést használják. A bliccelők leleményesek, de sok esetben ez sem elég, hogy elkerüljék a bírságot.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy országos szinten harmincezernél több büntetést szabtak ki a jegyvizsgálók 2019-ben azokkal szemben, akik a vonaton nem tudták vagy nem akarták rendezni a büntetésük összegét. A Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon tavaly 832 esetben bírságoltak a kalauzok 8,3 millió forint értékben. A korábbiakhoz viszonyítva emelkedett a bliccelők száma, hiszen 2018-ban 776 esetben kellett büntetést kiszabni 7,8 millió forint értékben a jegy nélkül vagy érvénytelen jeggyel utazóknak, 2017-ben pedig 816 alkalommal.

A megbírságolt bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket kerülhetik el azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik. Ehhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak. Tavaly a vasúttársaság követelésbehajtási csoportja országos szinten 3128 személy esetében kötött egyedi megállapodást a tartozások rendezése érdekében.

Az előző évihez képest tavaly emelkedett a jegy nélkül utazók száma Szolnok és Budapest között
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Ebből 2334 eset részletfizetési megállapodás volt, amelyek közül 428 érintett szolnoki lakosokat. Egyre több bliccelő rendezi egyébként a kiszabott bírságot, hiszen tavaly a befizetett követelésbehajtásból származó befolyt bevétel országosan meghaladta a 103 millió forintot, amire az elmúlt öt évben nem volt példa.

A szolnoki bliccelőktől 2017-ben 132 büntetésből 852 ezer forint, 2018-ban 150 bliccelés után 1,06 millió forint, 2019-ben pedig 137 befizetésből egymillió forint folyt be a vasút kasszájába.

– Tavaly év végén a követelések összértéke a teljes vasúthálózaton, több mint 300 ezer jegyzőkönyv esetében több mint 5,8 milliárd forint volt. Ebből a menetdíj több mint 586 millió forint, a pótdíj és egyéb költségek pedig mintegy 5,2 milliárd forint – írta a vasúttársaság. A követelésállományból valamivel több mint ezerszázan szolnoki illetékességűek, közülük pedig tizennégy ember tartozása haladja meg az egymillió forintot, közölte a MÁV.

Közel 250 szolnoki utas négy vagy több bírságot gyűjtött már össze, köztük egy abszolút rekorder is akad, aki 598 darab utasleadási lapon több mint 9 és fél millió forint tartozást halmozott fel. Az országosan 250 jogi behajtási esetből négy, az ezer személyes felkeresésből pedig 25 szolnoki illetékességű. Ezekből négy személy részére bocsátottak ki fizetési meghagyást, amelyek közül három esetben megindult a végrehajtási eljárás, és két személy ellen már folyamatban is van a végrehajtás. Mindkét adós ingatlanára végrehajtási jogot jegyeztek be, és az egyikük mintegy 51 ezer forintot már be is fizetett.

A MÁV-tól azt is megtudtuk, hogy a jegy nélkül utazók különböző módszerekkel próbálják kikerülni az ellenőrzést. Van, hogy elbújnak a mellékhelyiségben vagy közömbösnek tettetik magukat, a leggyakoribb viszont az, hogy „fogócskáznak” a vezető jegyvizsgálóval. Ez azt jelenti, hogy a bliccelők figyelik a munkáját végző kalauzt, és előle „menekülve” keresnek helyet, esetleg megállóhelyeken, állomásokon a vonatról leszállva a peronon változtatják helyzetüket.

Ez a bliccelési mód a rövid távú utazás során, főleg a reggeli, délutáni zsúfoltabb vonatokon jellemzőbb, ahol sok utas van, és könnyen el tudnak vegyülni. Így a néhány megállónyi távolságot gyakorlatilag ingyen meg tudják tenni, minimális energiaráfordítással.

Fotó: Új Néplap grafika

Hosszabb távú utazás során a WC-ben elbújás, bezárkózás fordul elő inkább. Ilyen esetekben általában rosszullétet szimulálva türelmet kérnek, közben pedig a jegyvizsgáló egyéb tevékenységét kihasználva jutnak jogosulatlan előnyhöz. A harmadik módszer pedig a közömbösség, alpáriság. Ez a magatartásforma főleg a hajnali, illetve a késő esti vonatokon jellemző, tájékoztatott a vasúttársaság.

Egységesítik a behajtási rendszert

Az első ajtós felszállás miatt azt gondolhatnánk, hogy a buszokon nem lehet bliccelni, viszont itt is előfordulnak jegy nélkül utazók. A Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának válasza szerint megyénkben a tavaly közlekedő csaknem 715 ezer menetrend szerinti járatukat több mint 28 millió alkalommal vették igénybe utasaik.

Ennek során összesen 752 esetben szabtak ki pótdíjat menetjegy nélküli utazás miatt, a nem rendezett tartozások összege pedig nagyságrendileg 11 millió forintot tesz ki. Ha valaki harminc napon belül nem rendezi elmaradását, felszólító levelet kap egy emelt összegű pótdíj befizetéséről. Erre ezt követően százhúsz nap áll rendelkezésre, majd a követelés a bíróságon érvényesíthető.

A társaság kiemelt figyelmet fordít az érvényes menetjegy nélküli utazások visszaszorítására, ennek érdekében folyamatos ellenőrzéseket végeznek. A tavaly október 1-től már országos lefedettségű Volánbusznál pedig folyamatban van a pótdíjbehajtási rendszer felülvizsgálata és egységesítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában