Jászkunság

2021.04.06. 06:58

Az önellátást segíti a Start közmunkaprogram

Megyeszerte jól működik a Start közmunkaprogram. Évről évre különféle növényeket termesztenek és állatokat gondoznak az abban részt vevők, ezzel pedig az adott település önellátását is segítik. Forrásokra minden évben lehet pályázni, legalább öt főnek kell ilyen formán munkát biztosítani, a költségeket a munkaügyi központ finanszírozza. Alapvető cél, hogy a munkanélkülieket visszavezesse a dolgos hétköznapok világába.

Munkatársainktól

Hudák Mónika a Start közmunkaprogramban idén is a csirkék gondozásáért felel Tiszainokán

Fotó: Nagy Balázs

A Start közmunkaprogram minimum öt fővel indítható. Akadnak települések, ahol a létszám alig jön össze, Fegyverneken viszont például messze meghaladja azt. Az előző ciklusban száztízen, míg idén százheten vesznek részt benne.

– Négy különböző programunk van, ebből az egyik a saját gyártású térkő lerakása. Ebben történt változás, hiszen míg az előző évben a járdáink felújítása, idén már parkolók építése a feladat – tájékoztatta hírportálunkat Huber József, a Fegyverneki Mezőgazdasági, Városüzemeltetési és Fejlesztési Intézmény vezetője. Hozzátette, a mezőgazdasági, az illegális szemétlerakás megszüntetését célzó, illetve a közterületi parkok virágosításával kapcsolatos egységekben nem történt változás.

Hudák Mónika a Start közmunkaprogramban idén is a csirkék gondozásáért felel Tiszainokán
Fotó: Nagy Balázs

Tiszainokán nyolc főnek biztosít munkát a Start program, a létszám évek óta nem változik, a brigád tagjai viszont cserélődnek.

– Idén egy-két új embert is be tudtunk vonni. Dolgos csapat jött össze. Húsvét után mennek a földekre és kezdik a munkát. Ha az időjárás kegyes lesz hozzájuk, biztosan hatékonyak lesznek – részletezte Kiss Erzsébet Eliza polgármester. Kiemelte, minden évben ugyanarra – mezőgazdasági termelésre, konyhakerti növények termesztésére és csirketartásra – pályáznak.

Hasonló célokat jelöltek ki a szomszédos Tiszakürtön is. Az ezernégyszáz lelkes tiszazugi faluban öt ember vesz részt a programban.

– A tavalyi pályázatból még most terem a gomba, melyből a közkonyhára is jut, ahogy majd a konyhakerti veteményes terményeiből, így a zöldségből, krumpliból, hagymából és káposztából is – mondta dr. Kiss Györgyné.

A település vezetője hírportálunknak korábban elmondta, a falu határában lévő termőföldbe vetett növény kapcsán mindig kikérik a vállalkozó tanácsát, ő javasolja, mit érdemes ültetni. Idén őszi búzát vetnek.

A termény egy részét az állatok etetésére hasznosítják, másik részét becserélik kukoricára és árpára, a maradékot pedig értékesítik majd. Sertéseket és birkákat is tartanak, az előnevelt csirkék előreláthatóan április közepén érkeznek.

A megye legkisebb településén, Hunyadfalván hosszú évek óta jól működik a Start munkaprogram.

Jelenleg tíz főt foglalkoztatnak mezőgazdasági és állattenyésztési programjukban, tájékoztatta hírportálunkat Vékonyné Házi Eszter polgármester.

Az évek óta bevált szarvasmarha-nevelési projekt folytatódik, a bikákról most áttértek üszők tartására. Jelenleg nyolc állatuk van az istállókban, a már felnövekedetteket értékesítették, a bevételből újabb állatokat vásárolnak.

A múlt évben kezdtek galamokkal is foglalkozni, jelenleg 750 hubbell fajta galambot nevelnek. A növénytermesztést végző közfoglalkoztatottak konyhakerti növényeket termesztenek az önkormányzat földjein. Már elvetették a hagymát, a fokhagymát, a borsót, hátra van még a burgonya, a bab, de ültetnek paprikát és paradicsomot is.

A megtermelt javakat nyersen vagy feldolgozva olcsón vásárolhatják meg a helybeliek.

Tizenhét helybelit foglalkoztatnak

Kuncsorbán tizenheten dolgoznak a Start munkaprogramban, a március elsején elkezdődött közfoglalkoztatási rendszeren belül három területen tevékenykednek az érintettek.

– Az úgynevezett szociális programban öten végzik a munkát, ők cserjézési teendőket végeznek, a levágott ágakból, gallyakból aprítékot készítenek, amellyel az intézmények fűtését biztosítják. Ez a tevékenységi forma egy évig tart. A mezőgazdasági programunknak október 31. a lejárata, de ugyanazok az emberek az értékteremtő programban dolgoznak tovább február 28-ig. Ebben a formában jelenleg hét helybelit foglalkoztatunk, akik cirokseprűket készítenek – mondta el a polgármester.

Stassné Ullár Hajnalka a harmadik, hosszabb időtartamú foglalkoztatási programukról is beszámolt. Az abban dolgozó öt ember közterületi és intézményi takarítási munkákat lát el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában