Jászkunság / Galériával

2021.04.18. 15:30

Fontos odafigyelnünk a tavaszi permetezésre is növényeink esetében

Itt az ideje az újabb kerti munkáknak! Például annak, hogy a szőlőt kitakarjuk, de fontos odafigyelnünk a metszésre és a tavaszi permetezésre is, mivel a rovarkártevők és a gombabetegségek nagyon sok kárt tehetnek a növényekben. Az aktuális teendőkről a Bereczki Máté Gazdakör két tagjával, Demény Istvánnal és Franyik Ferenccel beszélgettünk.

Köllő Judit

a Bereczki Máté gazdakör tagjainak portréja saját kertjükben. Képünkön Demeny István a gazdakör tagja gondozza a magaságyását.

Fotó: Nagy Balázs

A legfontosabb teendőink közé tartoztak az elmúlt hetekben a metszések. Január óta lehetett az almát, a körtét, később pedig a szőlőt és az őszibarackot metszeni. Ezek közül a legutóbbit még félvirágzásban is vághatjuk.

– Jelen helyzetben a fagyra nagyon kell figyelnünk, hiszen most a legkárosabb a virágzó növényekre – hangsúlyozta Demény István.

– Aki teheti, telepítsen automata öntözőberendezést! Hiszen ez a szántóföldi növénytermesztésben is nagyban befolyásolja a vetéshozamokat. A hagymás növények most mind virágba borulnak, és ékesítik kertjeinket.

Éppen ezért nagyon fontos figyelnünk a tápanyagok utánpótlására is.

– A boltban kapható virágföldek előnye, hogy csírátlanítva vannak, tehát gyomnövényt nem tartalmaznak. Éppen ezért figyelnünk kell a tápanyag-utánpótlásra, amire az egyik legjobb választás az igazi marhatrágya. A pH-érték jelentősen befolyásolja a növények életciklusát, éppen ezért jó, ha keverjük az általános virágfölddel a trágyát. A hagymás virágok időszakában járunk, így meg kell várni, míg elszáradnak, és utána kell visszavágni, majd beszedni őket – tette hozzá.

A kertbarát szerint van egy kedves kis közhiedelem, miszerint akkor kell felszedni a hagymákat, amikor az iskolások befejezik az iskolát, és akkor kell elültetni őket, amikor elkezdik. Mindez azért fontos, hogy a tulipánok, nárciszok, jácintok és még számos hagymás virágfélék ne legyenek képesek elnyomni az anyanövényt.

– Hiszen ennek következtében később nem lesz olyan szép, kifejlett virágunk. Így, ha azt szeretnénk, hogy egészséges és szép virágaink legyenek, érdemes kétévente felszedni a hagymákat. Fontos azt is figyelembe vennünk, hogy egyes növényeknek milyen életkörülményekre van szüksége. Például a málna és az eper köré érdemes egy kis fenyőfalevelet tenni, hiszen ők az erdei körülményeket és a savanyú talajt kedvelik.

Franyik Ferenc méhész Demény Istvánnal közösen szokott iskolákba és óvodákba járni foglalkozásokat tartani, ezzel is megismertetve a kicsiket a különböző növényekkel. A huszonhat éves gazdaköri tag a méhészkedés aktualitásáról és a kertészkedés szépségeiről mesélt.

– Már több éve, 2016 óta méhészkedem édesapámmal, jelenleg nyolcvan méhcsaládunk van. A méhek már megindultak, ilyenkor tehát fontos megfigyelnünk az állományunkat. Hiszen van, hogy segítenünk kell nekik bővíteni életterüket, hogy minél erősebb és nagyobb családok szülessenek.

A legfontosabb mézelő növényeink közé tartozik ebben a hónapban a repce.

– Így a hideg idő ellenére bízunk benne, hogy ez a viszontagságos időjárás kevés kárt okoz a növényekben, hiszen ez számunkra is nagyon fontos. Mint gyakorló méhész, annyit szeretnék hozzáfűzni Demény István szavaihoz, hogy a méheket nem tudjuk irányítani. Keresik a gyümölcsvirágokat, és sajnos sokan nem veszik figyelembe, hogy a nem megfelelő időben történő rovarirtós permetezés nagy károkat tud okozni.

– Mi az észszerűtlen permetezés ellen vagyunk, hiszen számunkra is fontosak az egészséges növények, amik életerős virágokat hoznak. Így szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a permetezést akkor végezzék, amikor a méhek visszavonulnak, ami az esti órákra tehető. Egy ilyen kis apró lépéssel nagyon sokat tudnak segíteni...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában