JÁSZKUNSÁG

2021.08.27. 13:58

A versenyképes fizetés ígérete nem mindig elég a pályázóknak

Állásajánlatokat böngészve ki ne szembesült volna azzal, hogy a hirdetések nagy részében régóta „versenyképes fizetés” ígéretével csalogatják a jelentkezőket. Az álláskeresők zömének nyilván nem mindegy, hogy mennyi a fizetés, és munkaerő-hiányos időkben az sem elhanyagolható szempont, mennyire csábító a potenciális jelentkezők számára egy hirdetés. De vajon mennyire hatékony a hirdetésekben egy ilyen megjegyzés?

Kovács Berta

A tervezett bér összege fontos kérdés az állásinterjúkon

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy internetes felmérésben azt vizsgálták, miként viszonyulnak az álláskeresők azokhoz az álláshirdetésekhez, melyekben „versenyképes fizetés” szerepel a bérkonkrétumok helyett. Kiderült, hogy a válaszadók majdnem kétharmada nem vagy csak legvégső esetben pályázna így hirdetett pozícióra.

A felmérés során a válaszadók több mint ötvenegy százaléka úgy véli, nem jelentkezne olyan hirdetésre, amely egyszerűen „versenyképes fizetést” kínál, szeretné előre tudni, mire számítson. Több mint tizenhárom százalék pedig úgy nyilatkozott, csak a legvégső esetben adná be az önéletrajzát egy ilyen állásra.

Csak mintegy harmincöt százalékuk nem bánja, ha csupán az interjún derül ki, mennyit is fizetnek a munkáért, ha érdekli őket a kínált állás, akkor jelentkeznének rá.

– Az álláshirdetések versenyképes fizetéseiről, korábbi tapasztalataim alapján, nekem kapásból az jut eszembe, hogy a cég nem tudja vagy akarja megfizetni az új dolgozót, ezért ködösít. Én is jártam többször úgy, hogy elbeszélgetés után már kötöttük volna a szerződést, és akkor buktak ki a bérezéssel kapcsolatos gondok, mondván, majd később prémiummal kompenzálnak – árulta el az ötvenes éveiben járó Edit.

– Nem szeretem az ilyen hirdetéseket, bár elég általános – nyilatkozta az informatikai végzettségű szolnoki Tóth Károly. – A mi szakmánknál főként akkor használják, ha a cégnél nincs fix összeg előirányozva a célra, és a tárgyaláson akarnak alkudni.

A lehető legjobb ember kell minél kevesebb pénzért.

– Nálunk sok a projektmunka, tehát határozott időre szerződtetnek, nem jellemző a béremelés, így nem mindegy, mennyi a fizetség. De ha két projektmunka között már hosszabb idő eltelik, nem mer az ember annyit kérni, mint szeretne, attól félve, hogy emiatt nem veszik fel. Szóval a cégeknek megéri. Nekünk nem annyira.

– Mi az, hogy „versenyképes”? Egy multinál mondjuk 900 ezer forint fölött van egy jó fizetés, egy kisvállalkozásnál viszont egy 400-500 ezer forint már nagyon jó. De általában a minimálbért meghaladó bér, ha nem komoly szakértelmet, végzettséget igénylő munkáról van szó, már jónak tekinthető – vélekedett dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megyei elnöke.

A tervezett bér összege fontos kérdés az állásinterjúkon
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

– Véleményem szerint az a munkavállaló, aki a versenyképes fizetésért jelentkezik valahova, menjen el inkább vállalkozónak. Nyilván tisztában van a képességeivel, és ha úgy gondolja, hogy beosztottként képtelen megvalósítani magát, tegyen egy próbát a szabadpiacon. A pénz nagyon fontos, abból él az ember, de hosszú távon egy munkavállalónál sokkal fontosabb az, hogy tud-e azonosulni a cég filozófiájával és tud-e a közös ügyért dolgozni. Ha igen, a vezetőség ezt majd elismeri anyagilag is.

– A cégek általában nem „dolgozót”, nem „alkalmazottat” keresnek, hanem munkatársat, akivel hosszú távon együtt tevékenykedhetnek a közös cél érdekében.

– A versenyképesség nem a fizetés nagyságában rejlik, hanem a termék produktumában, a végzett szolgáltatás minőségében, határidejében, megfelelőségében. És azok a munkatársak, akik ennek elérésében élen járnak, azokat meg fogják fizetni.

– Így én mindenképp a szakmát, a feladatokat helyezném előtérbe a hirdetésben. Tehát azt kell megjeleníteni, hogy kit keresek, nem azt, hogy mennyiért. És úgy vélem, a leendő munkatárssal való tárgyalásnál az illető stílusa, mentális hozzáállása sokkal többet nyom a latban, mint az iskolai végzettségei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!