JÁSZKUNSÁG

2021.09.14. 13:55

Kedvez a talajmunkáknak a száraz, napos időjárás

Dolgoznak a gazdák a földeken, az esőmentes, napos időjárás ugyanis kedvez a talajmunkáknak. A termés tekintetében már korántsem mondható kedvezőnek, hogy augusztus is aszályosan alakult. A kukorica sokfelé szenvedett vízhiánytól, így az érintett gazdálkodók inkább silózták.

Kovács Berta

20210909 Szolnok Bede Ferenc családi gazdálkodó földjén Nagy Milán traktoros a tárcsázáshoz készíti elő a munkagépet. Fotó Mészáros János Új Néplap

Fotó: Mészáros János

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) területén augusztusban átlagosan 44,6 milliméter csapadék hullott, ami kevesebb az ilyenkor szokásosnál, és az előző két hónapot is hasonló tendencia jellemezte. A csapadékhullást illetően területileg jelentős szóródás figyelhető meg: míg Tiszasülyön egész múlt hónapban 72,2 milliméter, addig Szolnokon csak 25,6 esett. Ugyanakkor az átlaghőmérséklet magasabb volt az átlagosnál. Mindez a növények fejlődésére is rányomta bélyegét.

– A kései vetésű, gyengébb fejlettségű kukoricákon már június végén látható volt, hogy a növények szenvednek a vízhiánytól

– mutatott rá Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

– Ezen kismértékben segített a július elején érkező csapadék, de a kultúrán sajnos egész nyáron megfigyelhető volt, hogy a vízhiánytól sodródtak a levelek. Ez az állandó hőstressz nem kedvezett a termésképződésnek, ami miatt egyes termelők, már a nyár közepén a silózás mellett döntöttek. A szemek képződését hátráltatta az állandó légköri aszály, ezért kicsi és szorult szemeket tartalmazó csövek alakultak ki. Augusztus végére pedig szinte teljesen „felsültek” a növények, kényszerérettek lettek, így már alig látni akár csak foltokban zöldellő táblákat, mindenhol elsárgultak. Ha a következő hetekben nem fordul csapadékosra az időjárás, akkor a kukorica betakarítása akár már szeptember közepén megkezdődhet – magyarázta Hubai Imre Csaba.

– A napraforgó mélyre hatoló gyökérzetének köszönhetően jobban tűrte a csapadékhiányt, valamint a kórokozókat is jelentősen visszaszorította a nyári aszály. A tavaszi időjárás miatt nagy eltérések voltak tapasztalhatóak a korai és késői vetésidejű táblák között. A korábban virágzó területeken a virágzás után nagyon gyorsan bekövetkezett a citromérés, így ezeken a területeken a kukoricához hasonlóan kényszerérés történt, és néhány hét alatt bekövetkezett a teljes érés, napokon belül pedig elkezdődik a betakarítás.

– A július végén virágzó területeken viszont még csak most kezdődik majd a teljes érés, így ezeken a területeken valószínűleg szükség lesz deszikkálásra (állományszárítás), hogy az érést felgyorsítsák, és pár héten belül kezdődhessen az aratás. A termelők elmondása szerint közepes termés várható – foglalta össze a NAK megyei elnöke.

Bede Ferenc az őszi talaj-előkészítő munkákat végzi Besenyszög határában húzódó földjein.

– A repcét már elvetettük, ezt mindig szeptember elején végezzük, már csak egy kis eső kellene rá. Jelenleg az előkészületeket végezzük a búza vetéséhez, a tárcsázást, a műtrágyázást. A munkavégzéshez kedvez az időjárás, a talaj is megfelelő, jól tudunk haladni – nyilatkozta. A napraforgó és a kukorica betakarítását még nem kezdte el, de mint mondta, az már látható, hogy nem egyenletes az érés, nagyon vegyes a kép.

Nagy Milán a Besenyszög határában húzódó földeken végez tárcsázást
Fotó: Mészáros János

– Az a napraforgó, amit korábban vetettünk el, silányabbul néz ki, kevés volt neki a csapadék. Két hete kaptunk húsz milliméternyi esőt egy-két kilométeres sávban, odébb nem hullott. A napraforgófejek kicsik, a szemek nem telítettek. Nem számítok nagy mennyiségre – vetítette előre.

– Kukoricából mindössze két hektárt vetettem, vannak szép csövek, de virsli méretűek is, a szikesebb talajon jobban lesültek.

Csontos Lajos a tarlóhántást végzi vezsenyi földjén, a munka elhúzódott műszaki hiba miatt. A búza helye még nincs beszántva, most a táblavégeket tárcsázza. Irtja a gyomokat, szerencsére nem szaporodtak el számottevően. Napraforgóból nyolc, kukoricából öt hektárnyit nevelt, de ő sem aratott még.

– A kukorica gyenge lesz, esőt alig kapott, ráadásul megjelentek benne gombabetegségek, fuzárium is. A moly is támadott, most el tudtak szaporodni. Úgy gondolom, a közepesnél gyengébb lesz a termés. Jártam Kecskemét környékén, ott sem jó most a termés, lesült. Korábban lett nyolc tonna is hektáronként, idén a felének is örülnék. A napraforgó a kukoricánál jobb lehet – vélekedett.

A magasabb terményárak némileg kompenzálhatják a kiesést

– A talaj-előkészítési munkákat végezzük, de nem könnyű, mert nagyon rögös a talaj – számolt be róla Fekete József, a Tiszasülyi Gazdakör elnöke.

– Repcevetéssel már nem is próbálkozunk, annyira nem jött be, talán én voltam itt az „utolsó mohikán”. A napraforgó érik, arra már nem jönne jól az eső. A termés közepesnek ígérkezik, körülbelül 2,5 tonna körüli hektáronként, bár még nem lehet pontosan megítélni, vegyes képet mutat. Ráadásul sok benne a veréb és a galamb. A kukorica gyenge lett, felénk sok már le is lett silózva. Bizakodunk, hogy legalább a magasabb terményárak kompenzálják valamennyire a kiesést, bár az input anyagok árai szintén magasak – adott helyzetképet Fekete József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!