Beszélgetés

2022.05.26. 06:55

Több jó szakembert igényel a Jászság munkaerőpiaca

A Szolnoki Szakképzési Centrum Klapka György Technikum és Szakképző Iskola vezetősége a minap kötetlen szakmai beszélgetésre hívta az oktatási szakembereket, a térség országgyűlési képviselőjét és vállalkozóit. Az eszmecsere során felmerült többek között a hiányszakmák és a munkaerőpiac helyzete, az intézmény képzési kínálata és jövőbeli fejlesztési célja is.

Illés Anita

Tamás Zoltán (balra) és Hicsó György a lehetőségekről beszélt Fotó: Pesti József

„Egy piacképes, jó szakma manapság aranyat ér” – mondják sokan, amikor egyes szakmákban nehéz képzett munkaerőt találni. 

Nem új keletű probléma, hogy a Jászságban működő vállalkozások munkaerőhiánnyal küzdenek, ami párbeszédre és együttműködésre készteti a gazdasági élet és az oktatás szereplőit. 

A tapasztalatok megosztása, az igényfelmérés és közös szemléletformálás fontos a képzési rendszer kialakítása és a gazdaság sikere érdekében. 

Ennek jegyében a Szolnoki SZC Klapka György Technikum és Szakképző Iskola meghívására szerveztek szakmai találkozót a közelmúltban a jászberényi intézmény Kossuth úti tankonyhájában. A vendéglátást az iskola szakács- és pincértanulói biztosították. Az intézmény egyik fő törekvése, hogy a lehető legjobb felkészültségű szakemberek képzésével kielégítse a jászberényi és jászsági vállalkozások, cégek munkaerőpiaci igényeit. 

– A cégvezetők részéről egyebek mellett megfogalmazódott, hogy jó lenne, ha egy-egy új képzést indítanánk vagy bővítenénk a meglévő létszámkeretet, mert azonnal tudnának például csőszerelőt, autófényezőt és karosszérialakatost alkalmazni. Ezekben a szakmákban több szakemberre lenne szükség – számolt be érdeklődésünkre Tamás Zoltán igazgató. 

A gazdaság digitális átalakulása új kihívások elé állítja a munkaerőpiac és az oktatás szereplőit. 

– Folyamatosan törekszünk az oktatás feltételrendszerének, eszközállományának a fejlesztésére. Tavaly új, korszerű pék-cukrász és autószerelő tanműhelyt adtunk át az iskola Kossuth úti épületében, valamint Digitális Közösségi Alkotóműhellyel bővült az intézmény – tette hozzá az igazgató, aki pozitívan értékelte, hogy a szeptembertől kezdődő új tanévre egy osztállyal több diák jelentkezett a jászberényi iskolába. 

Terveik között szerepel az intézmény Kossuth úti régi épületének energetikai korszerűsítése. Mint megtudtuk, a szakmai beszélgetés vendége volt Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja is, aki az új szakképzési rendszer lehetőségeit részletezte. Pócs János országgyűlési képviselő pedig a szakképzés és gazdaság egymásra gyakorolt hatásaira mutatott rá, valamint a szakmunka megbecsülését hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában