Jászberény

2022.05.20. 06:55

Új esélyt kaphat a Malom-projekt

Megszületett a terv a Malom-projekt megvalósítására, a megyei közgyűlés egymilliárd forint TOP Plusz támogatná a beruházást.

Illés Anita

A berényi közgyűlésen a Jászság országgyűlési képviselője, Pócs János (balra) is tájékoztatót tartott a Malom-projekttel kapcsolatos új lehetőségről Fotó: Pesti József

Új konstrukcióban, a megyei önkormányzat irányításával valósulhat meg a Malom-projekt Jászberényben. Ennek részleteiről Pócs János országgyűlési képviselő és Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke tájékoztatott a jászberényi képviselő-testület szerdai ülésén. A több mint négyórás, politikai csatározástól sem mentes városházi tanácskozáson tizennyolc napirendi pontot vitattak meg.

A napirendi pontok megtárgyalása előtt Pócs János országgyűlési képviselő és Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke válaszolt egyebek mellett a megrekedt Malom beruházással kapcsolatos kérdésekre.

– Sajnálom, hogy a projekt megállt és az önkormányzatnak vissza kellett fizetnie azt a nyolcszázmillió forintos európai uniós támogatást, ami egyébként be volt dobva az ablakon – kezdte hozzászólását a honatya, aki a botrányos Malom-ügy előzményeként felidézte a városvezetés döntéseit, melyek a kivitelezői szerződés felbontásához, az építkezés leállításához és perekhez vezettek.

– Rossz pályán van ezen a téren Jászberény. Annak érdekében, hogy a város ne igya meg ennek a levét, a beruházás befejezésének megoldási lehetőségeiről tárgyaltunk a megyei közgyűléssel, a Pénzügyminisztériummal és az Irányító Hatósággal. Kértük a megyei közgyűlés konzorciumi vezetését – tette hozzá Pócs János.

A támogatási irányelvek részleteiről Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke tájékoztatta a képviselő-testületet. Mint mondta, az egyeztetések során kidolgoztak egy olyan konstrukciót, ami alkalmas lehet arra, hogy a város be tudja fejezni a projektet. Eszerint a megyei közgyűlés a Top Plusz fejlesztési forrás keretéből legfeljebb egymilliárd forinttal támogatná a beruházást. A konzorciumi ajánlat tartalmazza azt is, hogy a beruházó a megyei önkormányzat, a tulajdonos és a majdani üzemeltető pedig a jászberényi önkormányzat lenne.

– Ha a város elfogadja ezt az ajánlatot, és a részleteit is ki tudjuk dolgozni, akkor fontos szempont, hogy az aktualizált műszaki tartalom minél előbb elkészüljön. Ez természetesen még hosszú tárgyalás lesz, de úgy gondolom, hogy ezzel a konstrukcióval meg lehet menteni a projektet – fejtette ki a megyei közgyűlés alelnöke.

A tervekre reagálva Budai Lóránt polgármester megerősítette, hogy valóban sok egyeztetés előtt állnak. Hozzátette: a városvezetés véleménye változatlan, a beruházást be kell fejezni, és mindenféle ideológiai vitától függetlenül készek az együttműködésre. A tanácskozáson elhangzott, hogy a Malom konferencia- és rendezvényközpont az új konstrukcióban várhatóan 2–2,5 év alatt épülhet meg.

Az ülés napirend előtti részében szó volt egyebek mellett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusának helyzetéről, a zöld ipari és innovációs park létrehozásának lehetőségeiről a katonák földjén, az egykori hűtőgépgyári strand hasznosításáról, valamint a Jász Expo és a Jászsági Gazdasági Napok megrendezéséről is.

A döntéshozók a napirendi pontok sorában számos előterjesztést megvitattak. Több közalapítvány gazdálkodása mellett jóváhagyták többek között az elmúlt évben megvalósult önkormányzati beruházásokról szóló beszámolót.

Mindezen túl civil szervezetek és alapítványok támogatásáról, fejlesztési pályázatokról is döntöttek.

Nem fogadták el a zárszámadást

A város gazdálkodásáról szóló beszámolók ismét felszínre hozták a Malom-ügyet, a nyolcszázmilliós visszafizetési kötelezettséget és az egyéb pénzügyi terheket. A Fidesz-frakció tiltakozva a városvezetés rossz döntései ellen, nem fogadta el az önkormányzat 2021. évi zárszámadását. Ezt a jelenlegi törvényi szabályozás szerint május 31-ig kell jóváhagyni a képviselő-testületnek. Elmulasztása esetén az egyes állami normatív támogatásokat felfüggesztik. Várhatóan a hónap végéig rendkívüli ülést hívnak össze, ahol újra tárgyalnak a zárszámadásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában