Jászkunság

2022.12.12. 06:55

Már a 400 ezer forintot súrolja a lakások négyzetméterára

Az elmúlt hónapokban a megyeszékhelyen is jelentősen megdrágultak az ingatlanok, a négyzetméterárak egyes helyeken már a négyszázezer forintot is átlépték. A város ingatlanpiaci helyzetének jelenlegi állásáról Janik Ildikó ingatlanszakértőt kérdeztük.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Az elmúlt egy hónapra visszatekintve azt látjuk, hogy a kereső ügyfelek száma nagymértékben csökkent. E pillanatban azokat az ingatlanokat keresik inkább az emberek, ahol hatékonyabban lehet spórolni akár a villannyal, akár a gázzal – vázolta hírportálunknak a helyi tendenciákat a szakember. 

Mint mondta: mostanság sokan megpróbálják értékesíteni kevésbé korszerű házaikat, lakásaikat. Van, aki a négyzetméterekkel kalkulál. Előfordul ugyanis, hogy az ingatlan nagy területtel rendelkezik, emiatt sokat kell fűteni, ráadásul néhány helyiség nincs is kihasználva, így többen megválnak az ilyen lakástól. 

– Ha városrészeket kellene megjelölni, azt mondanám, a Pletykafaluban vagy a belváros egyes részein több az öreg, korszerűtlen ingatlan. A családi házas környékeken, így például Szandaszőlősön és a Kertvárosban már elég sok modern ház van, itt a lakásállomány jelentősen kicserélődött az elmúlt tíz évben. E téren az elmaradottabb területek közé tartozik a vasútállomás mögötti terület, valamint a Véső utca térsége. Errefelé még mindig sok a régi építésű ház – hívta fel a figyelmet Janik Ildikó. Majd arról ejtett szót, hogy az ingatlanárak továbbgyűrűznek felfelé, ráadásul a hirdetési árak is elképesztően felfutottak. 

– Lassan ki merem mondani, hogy a négyszázezer forintos négyzetméterárat súrolják a szolnoki lakásárak. Ez persze csupán egy irányszám, amely számos tényezőtől függ. Így elsősorban a korszerűsítés mértékétől, a mérettől és az elhelyezkedéstől. Az viszont már kijelenthető, hogy a háromszázezer forintot átléptük. Ugyanakkor értékesítettünk már négyszázezer forintos négyzetméterár felett is ingatlant – hangsúlyozta a szakértő. 

Új tulajdonosát keresi a Mária út egyik lakása is, mely régóta nem talál gazdára. A vezetékek még a régiek és az ablakok sem korszerűek. A központi elhelyezkedés ellenére sem kelendő a fel nem újított épület. 

A megyeszékhely társasházi lakásainak keresettségéről megtudhattuk: azok iránt továbbra is élénkebb az érdeklődés, mint a családi házak iránt. 

– Egy társasházi lakást például már 15–18 millió forintért megvehetünk, míg egy családi ház húszmilliótól indul – összegezte a számokat Janik Ildikó. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában