Galériával

2023.01.26. 15:09

Megtartották az évindító gazdafórumot Szolnokon

Zsúfolásig megtelt a vármegyeháza érdeklődőkkel a csütörtöki évindító gazdafórumon, amely már három évtizedes hagyományokra tekint vissza. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gazdakörök Szövetsége tájékoztató rendezvényén az aktuális információk megosztásának fontosságát hangsúlyozták.

K. B.

A fórum résztvevőit dr. Kállai Mária, dr. Berkó Attila vármegyei főispán is köszöntötte

Fotó: Mészáros János

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kiemelte, jelenlegi helyzetben mindenképpen fel kell készülnie a gazdáknak, hogy az előttük álló kihívásoknak meg tudjanak felelni.

– Fontos, hogy a gazdatársak számára olyan iránymutatást, adjunk, hogy fel tudják venni a versenyt a nyugati gazdatársakkal, le tudják küzdeni az előttünk álló problémákat, ami nyilván komoly munkát, elemzést jelent, valamint hitet a jövőbe – emelte ki. Mint mondta, programjuk fontos része, hogy Agrár Tudástár néven irányvonalakról, lehetőségekről, módszerekről szóló ismereteket adjanak át a gazdáknak több helyszínen az év folyamán, elősegítve a 2023-27 évi Európai uniós időszak kihívásaira való felkészülést, hogy a gazdatársak hozzájussanak a támogatásokhoz, ezzel is fokozva versenyképességüket. Másrészt, hogy az előállított termékeke árát tudják annyira kontrollálni, hogy azok elérhetők legyenek minden magyar állampolgár számára.

– A vidékfejlesztésben új helyzet előtt állunk. Szeretnénk meghirdetni az Önellátó falu programot, melynek célja, hogy elejét véve a felesleges szállításoknak, megoldjuk a helyben megtermelt a fő termékek – kenyér, tej zöldségek, húsfélék és a tojás – helyben való értékesítését, kistérségi piacokon – vetítette előre.

A fórum résztvevőit dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, tiszteletbeli gazdaasszony, valamint dr. Berkó Attila vármegyei főispán is köszöntötte, Hubai Imre, a vármegyei önkormányzat elnöke a kamara és a gazdakörök munkájának fontosságát hangsúlyozta.

A szakmai előadásokon Nagy Attila, az Agrárminisztérium fejlesztéspolitikai főosztályvezetője a KAP-stratégiáról és a kapcsolódó támogatási lehetőségekről beszélt. Fehérné Polyák Beatrix, a NAV ügyfélkapcsolati referense pedig a gazdákat érintő ÁFA és személyi jövedelemadó-változásokról adott tájékoztatást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában