Közfoglalkoztatás

2023.03.13. 06:55

Kevés a közmunkás, bérbe adnák a mezőgazdasági ingatlanokat Tenyőn

Tavaly ősszel adta el az utolsó baromfiállományt, de újat már nem vásárolt Tiszatenyő önkormányzata a takarmány magas ára, valamint a hiányzó munkaerő miatt. A fóliasátrak is üresen állnak, ugyanis annyira kevés a közfoglalkoztatott, hogy nincs aki ezekben dolgozzon. A képviselő-testület ezért úgy döntött, bérbe adja a mezőgazdasági ingatlanokat, valamint azt az árusítóhelyet, ahol a megtermelt zöldségeket értékesítették korábban.

M. R. E.

Tavaly még gyönyörű retkek nőttek az egyik fóliasátorban, büszkén mutatta a termést Bíró Józsefné

Fotó: Mészáros János

Tiszatenyőn a csúcsidőszakban százkilencven közfoglalkoztatott dolgozott, jelenleg viszont már csak tizennégyen vannak. Ez azt jelenti, hogy több, mint tizedére esett vissza a létszám – mondta a döntés egyik okáról Mező József, a település polgármestere. Mint mondta, a tizennégy emberre a település szépítési, karbantartási feladataihoz van szükség, öten közben folyamatosan azon dolgoznak, hogy kitermeljék az intézmények fűtéséhez szükséges tüzelőanyagot. 

Ez a prioritás jelenleg. Ami azt jelenti, hogy a baromfitelep működtetéséhez, ahol hatan dolgoztak, és ketten éjjelenként őrizték, most nincs ember, de a fóliasátraknál is ugyanez a helyzet. Emellett az adott gazdasági körülmények kockázatait is figyelembe kellett vennünk, ugyanis, mind a baromfi beszerzési ára, mind a takarmány ára is drasztikusan emelkedett. Csak a baromfiállományért több, mint kétmillió forintot kellett volna fizetnünk. Továbbá, a már lezárult adósságrendezési eljárás miatt az összes termőföldet értékesítenünk kellett, így megtermelni sem tudnánk magunknak a takarmányt

– sorolta az indokokat a településvezető. 

A közel kétezer négyzetméter alapterületen álló hat fóliasátrat, a baromfitelepet, továbbá a termékek eladásához használt fa árusítóhelyet  januárban egyszer már meghirdette az önkormányzat, sikertelenül. 

– Így most a baromfitelep esetében hetvenötezer forintról ötvenezer forintra vittük le a havi bérleti díjat. A másik két ingatlanra érkezett egy-egy ajánlat, csakhogy, formai hiba miatt érvénytelenek voltak, így újra meg kellett hirdetni. A faházat huszonötezer, a fóliasátrat nyolcezer forint plusz áfáért kínáljuk havonta – mondta Mező József. Hozzátette, a bérbeadásoktól az önkormányzat pluszbevételt is remél. 

Idén nem lesz saját nevelésű palánta sem 

Tiszatenyő köztereire évek óta magról nevelt, saját virágpalántát ültettek ki tavasszal, a növények az önkormányzat üvegházában nevelkedtek. 

– Idén sajnos ezt nem tudjuk megtenni, egy kertészettől kell megvásárolnunk a palántákat. Ugyanis azok a szakképzett dolgozóink akik értettek a dísznövények neveléséhez máshol helyezkedtek el. Továbbá az üvegházunk fűtésére villannyal segítettünk rá éjszakánként, így ennek árát, az áramdíj drasztikus drágulása miatt nem tudjuk most kigazdálkodni – tájékoztatott Mező József polgármester. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában