Közmunkaprogram

2023.04.25. 06:55

Elvetették a magokat, jó termésben reménykednek a Tiszazugban

Javában veteményeznek a tiszazugi településeken. Tiszainokán idén nem tudták beindítani a START közmunkaprogramot, ennek ellenére is kialakítottak egy konyhakertet, a magokat elvetették. A gondozást a hosszútávú szerződéssel rendelkező közfoglalkoztatottakkal közösen vállalták a hivatal dolgozói.

P. Pusztai Nóra

A tiszaföldvári kertészet fóliasátrában palántáznak a dolgozók

Forrás: Beküldött fotó

Éveken át művelték a START közmunkaprogram résztvevői az önkormányzat földterületeit Tiszainokán. Idén viszont úgy alakultak a dolgok a tiszazugi kistelepülésen, hogy már nem voltak adottak a feltételek a pályázathoz, így önerőből próbálnak boldogulni.

– Hosszútávú formában alkalmazott közfoglalkoztatottak vannak a faluban, és bár nekik elsősorban nem a veteményezés a feladatuk, megegyeztünk, hogy megtermelünk, amit lehet – mondta Kiss Erzsébet Eliza polgármester.

Hozzátette: annyira nem lehetünk szegények, hogy dughagymára és retekmagra ne teljen, sőt nálunk a sütőtök is nagy sláger, az egész falu az óvodásoktól az idősekig szereti.  Úgy döntöttek tehát, hogy kialakítanak egy konyhakertet, amit még maguk meg tudnak kapálni.

– Egy falu nem lehet veteményes nélkül. Megpróbáljuk és meglátjuk, hogyan működik – szól bizakodóan a falu vezetője.

Elsősorban olyan növényeket vetettek, amit nem kell permetezni és a kórokozó is kevésbé tesz kárt bennük.

– Tavaly többször tapasztaltuk, hogy a krumplibogár a lisztecske megtámadta a növényeket. Olyan költséghatékony megoldást kerestünk, ami mindenkinek jó lehet. A tökből végtelen mennyiséget várunk, ha nem fogyasztjuk el, akkor is van hova adni. A helyi vágóhíd sokat segít nekünk, oda is szállítanánk a zöldségből – számolt be a tervekről.

A szomszédos városban Tiszaföldváron is azt tapasztalják, hogy csökken a munkanélküliek száma, így azoké is, akiket a közfoglalkoztatásba felvehetnének.

– A kertészetben egy állandó, kertész végzettségű kolléga dolgozik és tizenketten segítenek be a munkákba. A megművelésre szánt terület több mint három hektár – tudtuk meg Béki Józseftől, a Tiszaföldvár Városüzemeltető Nonprofit Kft. vezetőjétől.

A tavalyi aszályos időjárás nagyon megnehezítette a termesztési folyamataikat, a folyamatos öntözési feladatok, mind műszaki, mind személyi oldalról is kihívás elé állították a csapatot. 

Ebből okulván az idei évi termesztést átszervezték.

– A külterületeken kizárólag lucernát vetettünk, ebből a környező területeken lévő állattartással foglalkozó személyeknek szeretnénk biztosítani bálás lucernaszénát. A belső területeinken még az előző pályázat végén, január-februárban a szabadföldeket és a fólia sátrakban lévő területeket előkészítettük a növénytermesztést. Március elején elkezdtük a kis üvegházunkban a magok palántázását, szokás szerint a káposzta és a salátafélék, a karalábé, a karfiol, a zeller, a paprika, a paradicsom és az uborka szerepel a kínálatban – részletezte.

Március második felében elvetettek háromszáz kilogramm burgonyát, vörös- és lilahagymát, valamint a zellert, zöldborsót illetve zöldbabot. A napokban már a paradicsom- és uborkapalántákat ki is ültették. A földváriak tehát idén sem maradnak megvásárolható, friss zöldségek nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában