Magyar Falu Program

2023.09.26. 06:55

Kilenc jászkunsági településen kezdhetnek útfelújításba a nemrég megítélt támogatásból

Kihirdették a Magyar Falu Program idei első pályázatának nyerteseit. A programban az ötezer, illetve az alatti lélekszámú települések önkormányzatai pályázhattak utak, hidak, járdák kialakítására, fejlesztésére. Vármegyénkben kilenc település örülhetett az összesen több mint 110 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásnak.

Szoljon.hu

Török Tamás, Örményes polgármestere mutatja a felújítás előtt álló utat

Fotó: Mészáros János

A programban Jászalsószentgyörgy önkormányzatának sikerült vármegyénkben a legnagyobb összeget megszereznie: 26 millió 522 ezer forint támogatást nyert el.

– Ebből a pénzből a Vásár út vége és a Hold út egy szakasza újul meg – számolt be róla Szarvák Imre polgármester. Mint kifejtette, ezeken a részeken sok, nemrég beköltözött fiatal lakik, akiknek fontosak a megfelelő közlekedési viszonyok. A beruházáshoz a forrást ugyan elnyerték, a konkrét munkálatok azonban már csak a következő év tavaszán fognak megkezdődni amikor ehhez kedvezőek lesznek az időjárási viszonyok.

Szarvák Imre azt is elmondta, most ugyan soknak tűnik az elnyert összeg – valójában ennek legalább ötszörösére lenne szükség –, ám tavaly nem jutottak támogatáshoz a Magyar Falu Programban, pedig akkor is pályáztak.

A második legtöbb összeget Kenderes nyerte el a programban. A beruházás konkrétumairól azonban a település vezetés nem kívánt nyilatkozni.

Zagyvarékas húszmillió forintra pályázott sikeresen. Az elnyert támogatásból a Külső-Rákóczi utca a 2/2 házszámtól a 9/2-ig újul meg, valamint a ponty utca egyes szakaszait teszik rendbe. Az elnyert támogatás tartalmazza a projekt kivitelezése során alkalmazott műszaki ellenőr költségeit.

Az említett útszakaszok kiválasztása szakértő bevonásával történt.

A településen még van tennivaló az utakkal, járdákkal kapcsolatban, így az önkormányzat továbbra is keresi a pályázati lehetőségeket.

Tiszatenyő is hat és fél millió forint összegnek örülhetett e pályázat kapcsán. Ezt az összeget a temető és a szennyvíztelep közötti út körülbelül száz méter hosszú szakaszának teljes körű felújítására fordítják. A munkálatokat várhatóan jövő év márciusában, áprilisában végzik el.

Már tavaly is pályázott Tiszakürt a fő út menti járda felújítására. A szakasz annyira rossz állapotban van, hogy babakocsit sem lehet rajta tolni, így mindenképpen szükségessé vált az újrabetonozás, ám ezt saját erőből nem tudták megoldani.

– Kész volt a pályázat, csak aktualizálni kellett a tervezővel – mondta dr. Kiss Györgyné polgármester. 

A kivitelező kiválasztása után, ahogy az idő engedi, várhatóan tavasszal kezdődnek meg a munkálatok. A járdaszakaszra valamivel több mint nyolcmillió forintot nyertek a Magyar Falu Programban.

Cibakházán is örömmel fogadták a sikeres pályázat hírét, közel hat és fél millió forintból gazdálkodhatnak.

– Idén ez volt az egyetlen lehetőség az önkormányzatoknak a Magyar Falu Programban, a Munkácsy utca stabilizálására pályáztunk – tudtuk meg Török Istvántól, Cibakháza jegyzőjétől.

A szakasz egyelőre csak járhatóbbá válik, később, amint további forrás is rendelkezésre áll aszfalttal tudják majd lezárni a burkolatot.

Örményes egy kicsivel több, mint 6 millió forintot nyert a Magyar Falu Program belterületi utak felújítását célzó pályázatán.

– Nagy öröm számunkra ez a 6 millió forint, ebből újra aszfaltozzuk a nagyon rossz állapotban lévő, a Glaser-kastély előtti utunkat, több, mint 150 méter hosszan. Bár nagyon sok belterületi utunk van hasonló állapotban, de ez az egyik legnagyobb forgalmú szakaszunk, ami ráadásul buszforduló is – tájékoztatott Török Tamás polgármester.

Magyar Falu Program – út, híd, járda építése/felújítása

Támogatást igénylő neve

Megítélt támogatás összege (Ft)

Besenyszög Város Önkormányzata  

9 947 939

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

6 477 356

Tiszakürt Község Önkormányzat

8 231 207

Kengyel Községi Önkormányzat

7 976 362

Örményes Községi Önkormányzat 

6 076 416

Tiszatenyő Községi Önkormányzat

6 636 650 

Kenderes Városi Önkormányzat 

24 999 423

Zagyvarékas Község Önkormányzata

19 999 139

Jászalsószentgyörgy Községi Önkormányzat

26 522 172

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!