Jászkunság

2023.10.27. 09:30

Nőttek a bérek, de területenként nagyok a különbségek

Országszerte magasabb összeget vihettek haza az egy évvel korábbi fizetéshez képest a foglalkoztatottak az idei második negyedévben.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A teljes munkaidőben – vállalkozásoknál, nonprofit szervezeteknél és költségvetési intézményeknél – alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete elérte az 567 600 forintot, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal idei második negyedév munkaerőpiaci folyamatait taglaló összefoglalójából.

A keresetek minden vármegyében emelkedtek, de a területi különbségek továbbra is jelentősek maradtak. A fővárosban dolgozók átlagfizetése több, mint 70 százalékkal haladta meg a legrosszabbul kereső Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeiekét, és 23 százalékkal az országos átlagot.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében havi 455 ezer forintra jött ki az átlagkereset.

A vállalkozói szektor, különösen az ipar jelentette a húzóerőt bérnövekedések terén.

A bruttó átlagkereset ugyan számottevően nőtt, vásárlóereje azonban csökkent, ez a csökkenés az infláció mérséklődésével párhuzamosan, lassuló tendenciát mutat.

A nettó átlagkereset azonban valamivel kevésbé nőtt, mint a bruttó.

II. negyedévében a kedvezmények, illetve az adó- és járulékmentességek figyelembevételével számított, teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkereset 391 300 forint volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában