Nehézségek

2024.01.11. 06:55

A covid éveinek szintjére zuhant a használtautó-eladások száma a Jászkunságban

Nem zártak túl jó évet 2023-ban az új és használt autókat árusító kereskedők. A Master Car egyik szolnoki, Szántó körúti telephelyén készült riportunkban az okora kerestük a választ.

Mészáros Géza

Ács Károly szolnoki gépjármű-értékesítő szerint is nehéz volt a tavalyi év a használtautó-piacnak

Fotó: Mészáros Géza

– Nem túlzás, ha azt állítom, tapasztalataink szerint a covidos évek pozitívabbak voltak a használtautó-értékesítés szempontjából, mint az elmúlt esztendő – nyilatkozott hírportálunknak Ács Károly, a Master Car szolnoki gépjármű-értékesítője.

– Úgy tűnik, egyre inkább nyílik az olló a szerény keresetű, illetve a jó anyagi körülmények között élő emberek között. Ez abból tűnik ki, hogy míg az elmúlt évben a néhány párszázezer forintos használt járművek szinte azonnal gazdára találtak, illetve a hat-nyolcmillió fölötti prémiumautókra is jelentős volt a kereslet, addig a középkategóriás, két-hárommillió forintos kocsik iránt tavaly szinte nem is volt érdeklődés. A kis- és átlagkeresetűek nem tudják elérni az ilyen árfekvésű járműveket, a gazdagabbak pedig nem ilyenekre vágynak – számolt be róla Ács Károly.

A szakember véleményét az adatok is alátámasztják. Közzétette a használtautó-kereskedelemről szóló éves adatait a DataHouse, amely szerint tavaly összesen 105 662 import használt személyautó kapott hazai rendszámot – írja közleményében a JóAutók.hu. Ez összesen 16,2 százalékos csökkenést jelent a 2022-es eladásokhoz képest.

Tavaly hosszú idő után először fordult elő, hogy több új autót (107 720 járművet) hoztak forgalomba Magyarországon, mint használtat. Annak ellenére fordult meg a trend Magyarországon, hogy az új autók piacán is visszaesést lehetett tapasztalni. A csökkenés mértéke viszont jóval nagyobb volt a használtautó-piacon, ahol a 16,2 százalékos visszaesés hatására a Covid-lezárások alatti szintekre estek az eladások. Különösen decemberben volt szembetűnő az alacsony eladások száma, akkor mindössze 7145 járművet értékesítettek a használtautó-piacon.

– Két-három évvel ezelőtt még száztíz-százhúszezer használtautót tudtunk értékesíteni, míg 2023-ban a felére esett vissza ez a szám – beszélt a kelet-magyarországi állapotokról a szolnoki használtautó-értékesítő.

A frissen publikált adatokkal kapcsolatban Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója is megszólalt.

– A tavalyi reálbércsökkenés miatt kialakult átmeneti keresleti sokk az autópiacokon belül elsősorban a használtautó-import szegmensét érintette. A belföldi adásvételek száma ugyanis hozta a 2022-es szintet, és az újautó-értékesítésben is csupán 3,4 százalékos volt a visszaesés az előző évhez képest – mondta.

Hozzátette azt is, hogy az okok a nyugati használtautó-kereskedelem fellendülésében is keresendőek. Tavaly külföldön is megnövekedett a kereslet a használt járművek iránt, ami miatt az árak is felfelé mozdultak el. Halász elmondta, hogy itthon is óvatosabban kezdtek vásárolni a vevők, többen fordultak a megbízhatóbb előélettel rendelkező új autók felé.

Persze más okai is lehetettk a visszaesésnek, vélekedik Ács Károly.

– Egyre több, potenciálisan új járművásárló, illetve használtautó iránt érdeklődő kapcsolja ki az üzletmenetből a közvetítők szerepét. Sokan már nem térnek be a márkakereskedésekbe, vagy a használtautó-telephelyekre. Az eladó és vevő ma már többnyire az internetes közösségi oldalakon keresztül, közvetlenül tartanak kapcsolatot egymással, és bonyolítják le az üzletet. Kockáztatva ezzel azt, hogy rossz megállapodás születhet a műszakilag képzett és a szakmához értő értékesítők és tanácsadók kikerülésével.

A Volkswagen a legkapósabb

A JóAutók.hu közleményéből az is kiderül, hogy a vásárlók mely márkákat kedvelték leginkább 2023-ban. A behozott autók listáját hagyományosan a Volkswagen vezeti, ez tavaly sem változott (13 százalék). A második helyről azonban a Ford (9 százalék) 2023-ban leszorította az Opelt (8,8 százalék). Az Audi (6,9 százalék) negyedik helye változatlan, ugyanakkor a következő helyeken szintén helycsere történt: a Mercedes (6 százalék) a nyolcadik helyről az ötödikre ugrott, megelőzte a BMW-t (5,6 százalék), a Toyotát (5,1 százalék) és a Hyundai-t (4,5 százalék) is.

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában