SZOLNOK

2019.01.25. 10:11

Jól jött a szolnoki bíróságnak a távmeghallgatás lehetősége

Közel egy egész napon keresztül úton töltött időt, továbbá tetemes útiköltséget és jelentős biztonsági kockázatot „takarított meg” a hét elején megtartott különleges bírósági távmeghallgatás a Szolnoki Járásbíróságon.

A megyében harmadszorra alkalmazott, forradalmian új eljárásban, a felhasznált videó-kommunikációs technológiának köszönhetően más épületben, más városban, vagy akár más országban tartózkodó személyeket is kihallgathat a bíróság.

Történt, hogy a hét elején, január 21-én, a romániai Marosvásárhelyi Bíróság egy, a dunaújvárosi Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben fogvatartott vádlottat kívánt kihallgatni. Mindehhez korábban elengedhetetlen lett volna a vádlott Pálhalmáról Marosvásárhelyre történő utaztatása.

A tavaly júliusban hatályba lépett új büntetőeljárási törvény előremutató rendelkezéseinek, a modern technikának és a magyar bírósági szervezet felkészültségének köszönhetően azonban nem kellett megtenni az utat.

A Marosvásárhelyi Bíróság ugyanis a Szolnoki Járásbíróság közreműködésének köszönhetően, egy hármas videó-konferenciabeszélgetés során úgy tudta kihallgatni a vádlottat, hogy az ügyben eljáró bíró Marosvásárhelyen, a vádlott pedig Pálhalmán tartózkodott.

Magyarországon jelenleg 72, távmeghallgatásra alkalmas speciális bírósági tárgyalóterem van. Ezekből hármat a Szolnoki Törvényszék Szolnoki Járásbíróságnak is otthont adó főépületében alakítottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában