baleseti statisztika

2020.07.25. 07:00

Rossz hatással volt a vírus a jászkunsági közlekedőkre

Hullámzóan alakult a személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma megyénkben az elmúlt évek első negyedéveit tekintve – világított rá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, Fókuszban a megyék című online kiadványa.

Czakó Nóra

Személygépkocsi és kamion ütközött a 4-es főút és a szolnoki Kertész utca találkozásánál november 5-én. A balesetben a személygépkocsiban utazók életüket vesztették.

Fotó: Mészáros János

Az idei esztendő első három hónapjában 115 baleset történt, ami az országos esetek négy százaléka. Számuk 13 százalékkal meghaladta a tavalyi év első negyedéviét az országos (8,3 százalékos) csökkenéssel szemben. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellenére márciusban 12 százalékkal több baleset (37) történt megyénkben, mint az előző év azonos hónapjában.

Kimenetelét tekintve 2020 első negyedévében a balesetekből 39 végződött súlyos, 72 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma 22, az utóbbiaké 5,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A tragikus esetek száma kettőről négyre emelkedett, arányuk az összes balesetből 3,5 százalék volt, ami meghaladta az országos átlagot (3 százalék). Az idei esztendő első negyedévében hét balesetnél, az összes eset 6,1 százalékánál, mutattak ki alkoholos befolyásoltságot.

Megyénk közútjain összesen százötvenen sérültek meg, 4,9 százalékkal többen, mint 2019 első negyedévében. A növekedés mértéke azonban jóval kisebb, mint a balesetszám esetében. A halálos áldozatok száma ugyanis kettővel, négyre nőtt, a súlyosan sérülteké (44 fő) 13 százalékkal emelkedett, a könnyebben sérülteké (102 fő) nem változott. A balesetek túlnyomó része, 90 százaléka a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása (az összes baleset 34 százaléka) és az elsőbbség meg nem adása (27 százalék) miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában