közlekedésbiztonsági tanácsok

2020.12.11. 13:17

Halálos baleset is volt nemrég többsávos úton lévő gyalogátkelőnél

A párhuzamos közlekedésre alkalmas útszakaszokon átvezető gyalogos átkelőhelyek és a mellettük futó kerékpáros átvezetések mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok számára potenciális baleseti veszélyforrások.

police.hu

Forrás: police.hu

Gyalogosan közlekedve tapasztalhatjuk, hogy a gépkocsivezetők nem mindig adnak elsőbbséget a gyalogos felállóhelyen átkelésre várakozók részére. Előfordul az is, hogy a külső forgalmi sávban közlekedő autó megáll és átengedi a gyalogosokat, viszont a belső sávban közlekedők – a párhuzamos közlekedés szabályait megszegve – elsuhannak az álló autó mellett. Sokszor a gyalogosok lélekjelenlétén múlik, hogy nem ütik el őket – tudtuk meg a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletétől.

Gyakran láthatjuk azt is, hogy a gyalogosok sietnek az átkeléssel, nehogy megvárakoztassák a járművezetőket, mert lekötelezve érzik magukat. A járművezetők egy része lassan araszol az átkelőhelyhez közelítve, nehogy meg kelljen állnia. Mit tudunk tenni, hogy ne szenvedjünk balesetet gyalogosként a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen?

Mi is sokat tehetünk a saját biztonságunkért

A gyalogosnak az átkelő előtt állva, egyértelmű jelét kell adni annak, hogy le fog lépni az úttestre. Az átkelést csak megfelelő körültekintést követően, biztonságos körülmények között kezdjük meg. Ha már elindultunk a túloldalra, határozottan és egyenletes tempóban haladjunk végig. Fontos, hogy sötétben és rossz látási viszonyok között viseljünk lehetőleg világos, vagy fényvisszaverő ruházatot, hogy jól láthatóak legyünk.

Ne akarjuk minden áron rákényszeríteni a járművezetőket, hogy megálljanak és átengedjenek. A szabálytalan járművezetők lefüleléséről a rendőrjárőröknek kell gondoskodniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában