Eltűnés

2020.12.30. 07:00

Mintegy száz embert keresnek Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Eltűnt egy huszonhét éves jászszentandrási férfi december 25-én. Kerékpárral ment el otthonról, és azóta is ismeretlen helyen tartózkodik. Sajnos ebben a hónapban ez már a hatodik ilyen eset volt megyénkben.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az eltűnt személyek közül két felnőttet és két gyermekkorút még mindig keres a hatóság. Megyénk hat városi rendőrkapitányságán hozzávetőleg száz eltűnéses esetben folyik most körözés.

Az internetes adatbázis szerint országszerte jelenleg több mint 2300 eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyt keres a rendőrség, amelyből mintegy 1500 fiatalkorú. Megyénk hat városi rendőrkapitányságán hozzávetőleg száz eltűnéses esetben folyik most körözés.

– Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a rögzített körözések száma nem azonos az eltűntek számával – hangsúlyozta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

– Kiskorúak esetében a körözések magas számát jellemzően a gondozási helyükről engedély nélkül távozott, vagy oda az előírt időben vissza nem térő, ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett kiskorúak száma jelenti. Ezekben az esetekben nem beszélhetünk a szó hagyományos értelmében vett eltűnésekről, mert az esetek többségében általában ismert a gyermek tartózkodási helye.

– Előfordul, hogy egy kiskorú egy évben akár több alkalommal is engedély nélkül távozik a kijelölt gondozási helyéről. Értelemszerűen ahányszor egy illető megszökik, az annyi körözési eljárás elindítását generálja a statisztikai rendszer kimutatásában.

Az ORFK-tól megtudtuk, hogy tavaly országos szinten 21 550 körözést rendeltek el, míg idén november 2-áig 17 526-ot, és ezek mintegy kilencven százalékában kiskorú eltűnése miatt.

Megyénkben tavaly 1462, idén no­vember 2-áig pedig 1239 ember távozott ismeretlen helyre, és mindkét évben a kilencvenhárom százalékuk kiskorú volt.

Az ORFK hírportálunk kérdésére elmondta, egy eltűnés hátterében sok minden húzódhat. Például öngyilkossági szándék, baleset, esetleg egy megváltozott egészségügyi állapot, de lehet, hogy valaki új életet akar kezdeni. Az okok között akár bűncselekmény is szerepelhet, amit vagy az eltűnt személy sérelmére követtek el, vagy esetleg éppen ő az, aki a felelősségre vonás elől menekül.

– A kiskorúak eltűnésének hátterében jellemzően a szülők közötti vagy a szülő és gyermek közötti konfliktushelyzet, gyermekelhelyezési vita, esetleg gyermekvédelmi hatósági intézkedés megakadályozása állhat – olvasható az ORFK válaszában.

– A gyermekotthonban, lakásotthonban és nevelőszülőnél elhelyezett kiskorúak engedély nélküli távozásaik során jellemzően a szüleikhez, rokonaikhoz, illetve barátaikhoz szöknek vissza. A gyermekek eltűnésének, szökésének megelőzése érdekében kiemelkedően fontos a szülő és gyermeke közötti bizalmi kapcsolat, hogy életük szerves részévé váljon a szülő.

– Nagy figyelmet kell fordítani a gyermekek meghallgatására, a velük való rendszeres kommunikációra. Ez a kialakult kapcsolat a kamasszá válás időszakában különösen fontos, amikor a gyermekek igyekeznek a szülői kontroll alól kivonni magukat, és dominánssá válhat a kortárs csoportok hatása.

Fotó: Új Néplap

– Sokat jelent, ha időben észleli a szülő a gyermeke viselkedésében bekövetkezett változásokat. Ha ez a tapasztalat, kiemelt figyelmet kell rá fordítani. A gyermekeket érdemes, természetesen mentális, érzelmi, értelmi képességeikhez mérten, bevonni a családi életbe – javasolta a rendőrség.

Mint megtudtuk, az, hogy mikor kerül elő az eltűnt személy, számos tényező függvénye. Befolyásolják az eltűnés körülményei, oka, helyszíne.

A kiskorúak mintegy harminc százaléka a bejelentés megtétele után egy napon belül, újabb harminc százaléka a bejelentés után egy héten belül, míg harmincöt százaléka egy hónapon belül előkerül.

A családból eltűntek tartózkodási helyét a gyermekkorúak esetén mintegy kilencven százalékban egy-két napon belül megállapítják, míg a fiatalkorúak esetében ez megegyezik a fent már leírt arányokkal.

Kilencven évig kell nyilvántartaniuk az eltűnéseket a hatóságoknak

A rendőrség mindenkit keres, akinek az eltűnését bejelentették, és az eltűnés körülményeire való tekintettel végzi a folyamatos körözési tevékenységet. Az eljáró szerv a bejelentést követően az eltűnt személy adatait rögzíti a Körözési Nyilvántartási Rendszerben.

– A legfontosabb, hogy az érintettek haladéktalanul értesítsék a hatóságot, amikor észlelik, hogy hozzátartozójuk eltűnt. A családtagok jellemzően az értesítéssel egy időben vagy már azt megelőzően is megkísérlik felkutatását. Ilyen esetben az egyik legfontosabb teendő a család részéről a mindenre kiterjedő, részletes bejelentés megtétele a személy körülményeinek, életvitelének, foglalkozásának megismerése érdekében, továbbá fénykép átadása a rendőrség részére – hívta fel a figyelmet az ORFK.

A körözési eljárás a körözés elrendelésével egyidejűleg indul el. A jelenleg hatályos törvényi rendelkezés alapján kilencven nap elteltével az eltűntté nyilvánításról határozatot hoznak. Ezt követően azonban az eljárás nem zárul le, és amennyiben a körözést időközben nem vonták vissza, akkor azt kilencven évig kell nyilvántartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában