JÁSZKUNSÁG

2021.10.09. 12:50

Vadveszély: fontos a körültekintő közlekedés

Vezessünk körültekintően, előzzük meg a vadbaleseteket.

Szoljon.hu

Forrás: Police.hu

Az őszi hónapok beköszöntével ismét gyakrabban találkozhatunk a közutak mentén, elsősorban a lakott területen kívüli útszakaszokon áthaladó őzekkel, nyulakkal, rókákkal, fácánokkal és sünökkel. A rendőrség is felhívja a figyelmet, hogy jellemzően szürkületben és sötétedés után bukkanhatnak fel hirtelen előttünk a tájegységünkre jellemző apró vadak. Annak ellenére, hogy lakott területen kívül a legtöbb helyen 90 kilométer/óra a megengedett haladási sebesség, érdemes lassítani azokon az útszakaszokon, ahol Állatok veszélyt jelző és 1 km kiegészítő táblák jelzik azt, hogy számítani kell vadon élő állatok megjelenésére.

Ezeken a helyeken célszerű nagyobb követési távolságot tartani az előttünk haladó jármű mögött, hogy időben tudjunk reagálni hirtelen fékezés esetén. A vadak viselkedése kiszámíthatatlan, egyes esetekben megdermedve mozdulatlanul állnak, de találkozhatunk hirtelen a jármű elé – akár csapatokban – kiugró állatokkal.

Előfordul, hogy a megengedett sebesség betartása és a fokozott óvatosság ellenére sem tudjuk elkerülni az ütközést egy oldalról hirtelen előttünk áthaladó állattal. A járműben komoly károkat tudnak okozni és esetenként személyi sérüléssel is járhatnak ezek a típusú balesetek.

Tanácsok a vadbalesetek elkerüléséhez:

  • érdemes behúzódni a felezővonal felé, mivel az út szélén haladva nehezebb elkerülni az ütközést az állattal
  • célszerű vadsípot és gépkocsira szerelhető vadriasztó eszközt használni. Egyes eszközök 70 km/h sebesség felett 120 decibeles hang kibocsátásával képesek 300 méteres távolságig hatékonyan „elűzni” az állatokat.
  • ha megcsillan előttünk egy vagy több állati szempár vegyük le a reflektort és lassítva várjuk meg, míg az állat áthalad előttünk
  • ha nem tudjuk elkerülni az ütközést, vészfékezzünk és ne rántsuk félre a kormányt
  • baleset bekövetkezése esetén értesíteni kell a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon, ők fognak intézkedni a vadásztársaság kiértesítéséről, akik krotáliával megjelölik és elszállítják az elhullott vadat
  • tilos az állatot elvinni, mert lopást követ el, aki mégis megteszi
  • a gépjárműben esetlegesen keletkező anyagi kár megtérülése érdekében célszerű teljes körű casco biztosítást kötni
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában