jászkunság

2021.11.24. 17:28

A megyében is várják a társasházakban élők tűzvédelmi kérdéseit

Idén is feltehetik tűzvédelemmel kapcsolatos kérdéseiket a társasházakban élők a katasztrófavédelem munkatársainak. A járványhelyzetre való tekintettel a Társasházak Napja elnevezésű konzultációsorozat, ami szerdán kezdődött és péntekig tart, online formában zajlik, vagyis e-mailben és telefonon nyújtanak segítséget a hatóság szakemberei.

Czakó Nóra

Fotó: Mészáros János

Megyénkben négy katasztrófavédelmi kirendeltség, a jászberényi, karcagi, mezőtúri és szolnoki várja a kérdéseket e-mailben, illetve telefonon, szerdán és csütörtökön 7:30-tól 16 óráig, pénteken pedig 7:30-tól 13:30-ig.

Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő a szerdán megtartott sajtótájékoztatón elmondta, a konzultációsorozat célja, hogy a társasházakban élők a saját lakókörnyezetükre vonatkozóan információt tudjanak szerezni a hatóság szakembereitől elsősorban tűzvédelmi témakörben.

A rendezvénysorozat kiemelten foglalkozik a kémények használatára és a gázkészülékek felülvizsgálatára vonatkozó szabályokkal, a lakásokon belüli villamos berendezések felülvizsgálatának fontosságával, a tárolási szabályokkal, a napelemrendszerek megfelelő kivitelezésével, a kéményseprőipari tevékenységgel kapcsolatos tudnivalókkal és természetesen a helyi tapasztalatokkal, sajátosságokkal.

– Ebben az időszakban azért is fontos beszélni a társasházak tűzvédelméről, hiszen közelednek az ünnepek, és ilyenkor a lakástüzek kockázata is nagyobb – világított rá Németh Ádám.

– Ha egy társasházban csapnak fel a lángok, az sokkal nagyobb hatást vált ki, mint egy családi ház esetén, hiszen számos lakó életét is érintheti, előfordulhat ugyanis, hogy többeket ki kell telepíteni. Szerencsére megyénkben viszonylag ritkák az ilyen esetek. Idén eddig tizenkét társasházi lakásban keletkezett tűz, amelyekben csak egyetlen egy ember sérült meg. Harminc négyzetméternyi otthon vált a lángok martalékává, és a tüzek megfékezéséhez harminc gépjárműre volt szükség – fűzte hozzá a szóvivő.

Szeles Sándor őrnagy, a Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának vezetője kiemelte, hogy ez a konzultáció elsősorban a lakóépületekben követendő tűzmegelőzési szabályok betartásáról szól.

– A legfontosabb, hogy az elvárt biztonsági szinten minden, a társasházban élő lakónak tartania kell. Ennek két része van, egyrészt a létesítési előírások, ami az épületre vonatkozik, másrészt a használati szabályok, amelyek az ott élők mindennapjait érintik – fejtette ki Szeles Sándor.

– Ezeken a konzultációsorozatokon a korábbi években a leggyakrabban feltett kérdés a menekülési útvonalak leszűkítésére vonatkozott.

A jogszabály csak a növények elhelyezését engedi a folyosókon, de azt is olyan mértékben, hogy a menekülési útvonal minimális szélességét ne lépjék túl. Ez azért is fontos, hogy ne nehezítse meg a tűzoltók bejutását az épületbe. Dekorációk, díszítések elhelyezését a falfelületeken pedig tizenöt százalékos mértékben engedi meg a szabályozás. PB-gáz palackokkal kapcsolatban is többször kapunk bejelentést, ugyanis panelépületekben tilos ilyet tárolni.

– Az éghető anyagokkal kapcsolatban pedig elmondható, hogy többlakásos épületekben tíz liter fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes folyadék tárolható.

A rácsos lezárások is sokszor szerepelnek a lakók által feltett kérdésekben. Ezek elhelyezése engedélyezett, de feltételekhez kötött, például nem lehet mögötte tűzvédelmi berendezés, tűzoltótechnikai eszköz, homlokzati mentési pont, hő- és füstelvezetés nyílófelülete és fali tűzcsapok sem. Lényeges még, hogy akik a lezárt szakaszon laknak, mindenkinek legyen kulcsa ehhez a rácshoz, ami ne nyíljon rá semmiféle ajtóra, megakadályozva ezzel a menekülést.

Egyre kevesebb problémát tapasztalnak

Szeles Sándor a tapasztalataikról is beszélt. Mint megtudtuk, mióta a katasztrófavédelem elkezdte a ciklikus ellenőrzés-sorozatot, folyamatos a javulás.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy tudják a lakók, mikor megyünk, és ilyenkor beszedik a folyosón tárolt dolgokat, majd amint elmentünk, visszapakolják azokat, de szerencsére ez csökkenő tendenciát mutat. Amikor kimegyünk ellenőrizni, akár egy lakossági bejelentés kapcsán, legtöbbször azt tapasztaljuk, hogy a bejelentett folyosó szakaszon kívül nem nagyon akad probléma. Úgy tűnik, megértik az emberek, hogy ez az ő biztonságukat szolgálja. Sokszor azzal gyanúsítanak minket, hogy az ellenőrzések célja a bírságolás. Próbálunk azonban humánusak lenni, vagyis először csak megkérjük az ott lakókat, hogy minél hamarabb pakoljanak el, és ha ezt megteszik, nem büntetjük meg őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában