Jászladány

2022.02.09. 16:35

Az apát a lánya bográccsal, veje moslékos kanállal ütötte le

Családi tragédiák és borzalmak sora kíséri azt a társadalmi és szociológiai szempontból is szomorú vetületű büntetőügyet, amelyben egy apa a sértett, a saját lánya és veje a bántalmazója, az egyik tanú pedig az a fiú, aki a gyanú szerint tavaly év végén meggyilkolta fiatal feleségét. A valódi áldozatok azonban valószínűleg e familiáris közösségben magára maradt kiskorú gyermekek… Szerdán nem jogerős döntés született a tárgyalással, perbeszédekkel és ítélethirdetéssel egybekötött tárgyalási napon.

Mészáros Géza

Dr. Nagy Orsolya bírónő a szerdai tárgyaláson a cselekmény helyszínén talált felfordulást mutatja a képeken Fotó: Mészáros Géza

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség egy évvel ezelőtt hozzátartozó sérelmére, társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés és magánlaksértés bűntette miatt emelt vádat egy harmincas éveikben járó párral szemben. A vád szerint a férfi, az első rendű vádlott és élettársa, a másod rendű vádlott 2020. október 9-én délután feldühödve berontottak a nő szüleinek jászladányi házába, ahol a bútorokat rommá törték.

A férfi egy a portán talált jókora, moslékot keverő fakanállal leütötte, majd agyba-főbe verte és rugdosta az apósát, míg a nő egy méretes bográccsal sújtott apja fejére, közvetett életveszéllyel járó fejsérülést okozva neki.

A további bántalmazásnak a megvert férfi élettársa eszeveszett segélykérése vetett végett. A sértett életét a többnapos kórházi kezelés mentette meg.

A bizonyítási eljárás során a vallomások és tanúmeghallgatások közepette kiderült, hogy a bántalmazott apa és veje között azért fajult tettlegességig az egyébként is feszült viszony, mert előbbi nehezményezte utóbbi állítólagos bűnös drogügyleteit, belekeverve abba közös családtagjaikat is. A lány az apjával szemben mégis a párját védte, ezért csatlakozott élettársa mellé a számonkéréskor.

A nem jogerősen megállapított tényállás szerint 2020. október 9-én délután a vádlottak berúgták haragosuk Kiss József utcai házának kertkapuját, az udvaron felfegyverkeztek a moslékos kanállal és a bográccsal, melyekkel megtámadták a sértettet, majd ököllel és lábbal is elbántak vele.

A szerdai tárgyaláson beidézték tanúként a másod rendű vádlott egyik öccsét, akit kezén-lábán megbilincselve a szolnoki büntetés-végrehajtási intézet dolgozói kísértek be a tárgyalóterembe. 

A hozzátartozói érintettség miatt nem tett vallomást a 22 éves fiatalember, akit egy másik büntetőügyben egyébként azzal gyanúsítanak, hogy 2021. december 30-án több késszúrással és torka átvágásával meggyilkolta feleségét.

Ebből a kapcsolatból egy 2 és egy 3 éves gyermek maradt „árván”, akiknek jelenlegi gondoskodását az a nagyszülő gyakorolja, akit a gyanúsított nővére bográccsal ütött le 2020 őszén…

A bírónő által felolvasott orvosszakértői vélemények szerint a vádlottak személyiségjegyeit hasonlóan jellemezték: értelmi fejlettségük átlag alatti, érzelmi feszültségektől terheltek, indulatvezéreltek, konfliktuskezelési technikájuk elégtelen.

A tanúmeghallgatások, iratismertetések és perbeszédek után, délután dr. Nagy Orsolya bírónő ítéletet hirdetett az ügyben. Aszerint az első rendű vádlott, a sértett többszörösen büntetett előéletű veje, valamint a másod rendű vádlott, a sértett lánya bűnös, hozzátartozó sérelmére, társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés és magánlaksértés bűntette miatt.

A bíróság a férfit három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, amelyből annak kétharmadnyi letöltése után szabadulhat. A nő két év felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A vádlottakat fejenként mintegy 250-250 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték, míg határozat született arról is, hogy a bűncselekmény elkövetésének tárgyait, a moslékos fakanalat és a bográcsot a sértettnek vissza kell szolgáltatni.

A nő tudomásul vette az ítéletet, ezért az ő vonatkozásában a döntés jogerős lett. A férfi enyhítésért fellebbezett, így az ő esetében a végső határozatot a Szegedi Ítélőtábla fogja meghozni. A 2021. december 30-i jászladányi gyilkossági ügy még nyomozati szakaszban van. E két ügyben a családok kiskorú gyermekeinek elhelyezése sem záródott le…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában