Bűnügy

2022.03.09. 14:26

Indítványt tettek a kábítószerrel kereskedő tószegi férfi letartóztatására

A 46 éves férfi és 30 éves társa 2019. őszétől kezdve termesztett kannabisz növényeket.

Szoljon.hu

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítványt tett egy tószegi férfi letartóztatására és ugyancsak tószegi elkövetőtársa bűnügyi felügyelet alá helyezésére – tájékoztattak.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 46 éves férfi és 30 éves társa 2019. őszétől kezdve termesztett kannabisz növényeket az idősebb férfi besenyszögi szülői házának melléképületében, valamint nyaranta a családi ház kertjében erre a célra felállított fóliasátorban.

A termesztéshez szükséges kannabisz magvakat (2-3 havonta kb. 50 magot) mindig a fiatalabb férfi szerezte be az interneten. Társa pedig a növények keltetéséhez és neveléséhez szükséges nagy teljesítményű lámpákat, áramot, vizet, egyéb technikai feltételeket biztosította. A „kannabisz ültetvény” mindennapi gondozásában az idősebb férfi édesanyja is részt vállalt.

A gyanúsítottak 2021-ben a családi ház udvarán álló fóliasátorban 70 tő kannabiszt termesztettek, s a korábbi termesztésekből származó növényi terméseket 23 darab 5 literes befőttes üvegben tárolták eladás céljából.

A két férfi a „leszüretelt” szárított növényi törmeléket 4.000 forint/gramm áron értékesítette főként környékbeli vevőknek.

Az ügyészség azért indítványozta az idősebb férfi letartóztatását, és társa nyomkövető eszköz használata mellett történő bűnügyi felügyelet alá helyezését, mert a cselekményért kiszabható büntetés mértékére (5 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztés) figyelemmel fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábon hagyásuk esetén elrejtőznének a bűnüldöző hatóságok elől. Az idősebb gyanúsított letartóztatását a bizonyítás megnehezítésének kockázata és a bűnismétlés megelőzése is indokolta.

A nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával, elrendelte az idősebb férfi letartóztatását, és társát nyomkövető eszköz alkalmazása mellett bűnügyi felügyelet alá helyezte.

A bűnügyi felügyelet tárgyában a nyomozási bíró végzése végleges, a letartóztatott férfi fellebbezése folytán, annak kényszerintézkedéséről a Szolnoki Törvényszék, mint másodfokú bíróság hoz majd végleges döntést. A kannabisz tövek nevelésében közreműködő nő szabadlábon védekezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában