Tárgyalássorozat

2022.11.08. 17:22

Brutális módon meggyilkoltak egy idős asszonyt Csépán, tizennégy év után pont kerülhet az ügy végére

Jelen állás szerint elképzelhető, hogy a Csépán 2008. november 21-én a Béke úti házában brutális módon megölt 79 esztendős asszony rablógyilkosai végre bűnhődni fognak. Hosszú évekig nyoma nem volt az elkövetőknek, mígnem két esztendővel ezelőtt felélesztették a döglött aktát, és a rendőrök elfogták a (vélt) tetteseket. A gyanúsítottakból vádlottak lettek, kedden pedig már a Szolnoki Törvényszéken előkészítő ülést is tartottak a büntetőügyükben.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

„Csináljuk meg!” – egyezett meg a vádirati tényállás szerint a 84-es születésű első rendű, valamint a 81-ben született másod rendű vádlott abban, hogy épp tizennégy évvel ezelőtt kirabolják a csépai idős asszonyt. Az egyszerű rablásnak indult történet vége végzetes dráma, a jogtalan haszonszerzésnek pedig – a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség vádja szerint – nyereségvágyból, társtettesként elkövetett emberölés, kifosztás és egyéb bűncselekmények bűntette lett. A 2008-as novemberi gyilkosság feltételezett elkövetőit 2022 novemberében ültették a vádlottak padjára. 

Történt, hogy csépai házában megöltek egy 79 éves asszonyt 2008. november 21-én éjjel. A tettesek a portáján tartott értékeit akarták megszerezni. 

Az éj leple alatt betörtek hozzá, hosszasan vallatták, kegyetlenül kínozták, ököllel ütötték, fojtogatták, de az idős nő ellenállt. Egy nyújtófával igyekezett bántalmazóit elkergetni, akik végül egy párnával megfojtották áldozatukat. 

A bestiális támadók csupán néhány testékszert zsákmányoltak, melyek azóta sem kerültek elő, ám a házban jól elrejtett hárommillió-kétszázezer forintnyi családi vagyonra nem leltek rá.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a gyilkosság felfedezése után nyomozást indított. A rendőrök kihallgatták az ezerhatszáz lelket számláló falu szinte összes lakóját. Két évig nyomoztak az ügyben, majd felfüggesztették az eljárást. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai azonban 2020 tavaszán számos döglött aktát élesztettek fel, egyike volt a 2008-as csépai gyilkosság. 

Az éber szakemberek a megfojtott nőnek a rendőrség raktárában „pihentetett” pulóverén beazonosítható dns-nyomokat találtak, amely elvezette őket egy öcsödi férfihez, az első rendű vádlotthoz. Aki hosszas tagadás után megtört, beismert mindent, azt is, hogy nem egyedül követte el a bűncselekményt…

Balázsné dr. Busku Terézia címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész a 2022. november 8-i előkészítő ülésen ismertette a vádat. Az első rendű vádlott esetében tizennégy és fél év, a másod rendű vádlott kapcsán tizenhárom év és nyolc hónap fegyházban letöltendő szabadságvesztést indítványozott. Az első rendű vádlott a keddi ülésen bűnösnek mondta magát, ismét beismerte a tettét, illetve újabb vallomást ugyan nem tett, viszont elfogadta az ügyészi mértékes indítványt. A másod rendű vádlott azonban sírva tagadta az ellene felhozott vádakat, és ügyvédjével azonos tartalmú indítvánnyal a tárgyalásos bizonyítási eljárást választotta.

Dr. Nádor Zoltán bíró az első rendű vádlott tekintetében elnapolta a döntést, a másod rendű vádlott esetében pedig a bizonyítási eljárás lefolytatását terjesztette elő. A bizonyítási eljárás várhatóan jövő januárban kezdődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában