Jászkunság

2022.11.30. 19:55

Emlékplakettel díjazták a lakosság védelmében kimagaslóan teljesítők érdemeit

Átadták a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Védelméért Emlékplakettet, idén is ketten részesültek elismerésben. Ez a díj olyan személyeknek, vagy egyesületeknek adható, akik, vagy amelyek kiemelkedő munkát végeztek a térségben élők biztonságáért.

Kovács Berta

Dékány László parancsnok, tűzoltó alezredes (balra), mellette Mezei Tibor parancsnok

Fotó: Nagy Balázs

Azt látjuk, hogy az elmúlt években egyre több olyan rendkívüli kihívással találkozunk, melyek túllépnek a szokásos munkavégzésen. Szinte minden héten kiemelhetők olyan előre nem várt elvégzendő feladatok, amelyek határon kívül vagy belül történő események generálnak – mutatott rá dr. Berkó Attila főispán, a megyei Területi Védelmi Bizottság elnöke. 

Felidézte, hogy az elmúlt évben soha nem látott mértékű tűzesetek történtek a megyében, hiszen az időjárási körülmények szinte minden nap okoztak ilyen problémát, és ez csak egy része az elvégzendő feladatoknak.

Mint mondta, az emlékplaketten látható, fiókáit óvó rétisas szimbólum: a fészekalj a megyét, a két fióka a védendő állampolgárokat, a sas pedig a védelmi bizottságot jelképezi.

Idén is szép számú javaslat érkezett be a díjra érdemesekre vonatkozólag. A bizottság végül Szolnoki Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság tűzoltóit, valamint a Jászárokszállási Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokságot találta az elismerésre leginkább méltónak.

Idén súlyos, tartósan vízhiányos, aszályos időjárási viszonyok jellemezték az Alföldet; az elrendelt tűzgyújtási tilalom, ellenére közel duplájára emelkedett a külterületi tűzesetek száma.

A Szolnoki Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság tűzoltóinak nem a települési tűzeseteknél kellett helytállniuk, hanem a külterületeken kialakult nagy kiterjedésű tüzeket is meg kellett fékezniük. A külterületi tüzek, azon felül, hogy jelentős károkat okoztak a természetes növényzetben, veszélyeztették a mezőgazdasági területeket, a vasúti- és lakóépítményeket. A szolnoki tűzoltók hősies helytállásának köszönhetően sikerült lokalizálni e tüzeket, megfékezték terjedését, megelőzve ezzel további károk keletkezését.

Dr. Berkó Attila főispán mond beszédet
Fotós: Nagy Balázs

A Jászárokszállási Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság 23 éve lát el védelmi feladatokat, vonulási területük évtizedek óta bővül, jelenleg 6 település tartozik hozzájuk, de Jászberénybe és Jászdózsára is vonulhatnak segíteni egységeik. A szervezet 9 főt foglalkoztat folyamatosan, vannak ifjúsági tűzoltóik is. Évente 150-160 alkalommal riasztják őket, legnagyobb számban műszaki mentési és tűzoltási feladataik vannak. 

2020-hoz képest 37 százalékkal nőtt a riasztások száma. 

Dolgozóik felkészültsége kimagasló, a védelmi munka mellett városszépítő (pl. gallyazás), karitatív tevékenységet is végeznek, veszélyhelyzet idejét részt vettek a maszkosztásban, közterek fertőtlenítésében.

Jelentősen megnőtt a munkájuk ebben az évben, nyilatkozta a szolnokiak díját átvevő Dékány László parancsnok, tűzoltó alezredes.

– Rendkívül sokat dolgoztak tűzoltóink. Voltak olyan tűzesetek, melyeket csak több nap alatt sikerült felszámolni, és még segítséget is kellett hozzá kérni, hogy minél hamarabb elolthassuk. Három gépjármű fecskendőnk van és egy vízszállítónk, emellett van még egyéb különleges szerünk a műszaki mentésekhez. De ha nagyobb esemény van, hogy minél hamarabb felszámolhassuk a káreseteket, a környező tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltóságok is besegítenek.

Jászárokszállásról Mezei Tibor parancsnok vette át az elismerést, aki elmondta, hogy jelenleg tíz fővel dolgoznak, két ötfős csoportban heti váltásokkal. A csapatot nyolc-tíz lelkes önkéntes tűzoltó egészíti ki. A nyári időszakban plusz harminc-negyven százalékkal több munkájuk volt, ez mostanra már visszaesett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában