Jászkunság

2022.11.10. 13:55

Szemben a forgalommal: tragédia lehet a hibából

Ismét figyelmetlenség okozott nagy bajt térségünk egyik gyorsforgalmi útján: a minap Besenyszögnél hajtott fel forgalommal szemben az M4-esre egy autós. Ráadásul ezúttal komoly baleset lett a tévedésből, egy vétlen sofőr ugyanis már nem tudta kikerülni a ködből egyszer csak előbukkanó, felé tartó járművet. Arra kerestük a választ, hogyan kerülhetőek el az ilyen esetek.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Police.hu

Sajnos messze nem az első alkalom Jász-Nagykun-Szolnok megyében, hogy egy autós a forgalommal szemben hajtott fel az adott szakaszra. Az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszának két évvel ezelőtti átadását követő egy hónapban számos ilyen szituáció fordult elő. Az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós közötti szakaszán idén háromszor kellett hasonló ügyben intézkedni. Korábban is előfordult már tehát, hogy rossz felhajtót választott egy-egy sofőr. Akkor szakembert kérdeztünk arról, hogyan lehetséges, hogy ilyen egyáltalán megtörténhet.

– A jelzőtáblák jelölik a kötelező haladási irányt, a szemben felhajtást behajtani tilos tábla tiltja, ezek a méretükhöz képest nagyobbak, a fényvisszaverő felület biztosítja, hogy még ködös időben is jól látszódjon – sorolta Vadas Attila, a szolnoki Sprint Autósiskola vezetője.

Bár a mostani, besenyszögi baleset okai még nem ismertek, legtöbbször figyelmetlenség, vezetői tapasztalatlanság áll a háttérben.

– Mint a szóban forgó esemény mutatja, megyénkben is akadnak olyan gépjárművezetők, akik elvétik a kívánt útirányt, és a gyorsforgalmi útra rossz irányból hajtanak fel. A sofőrök általában az adott út rossz kitáblázottságára, a nem megfelelő helyismeretükre, vagy a lekopott és nem igazán látható útburkolati jelekre hivatkoznak, de olyan is akadt, aki a GPS-készüléket hibáztatta. Az esetek nagy részében az okozók elismerik a felelősségüket, hiszen a mindennapi városi közlekedésben is előfordul, hogy szándékosan vagy véletlenül a forgalommal szemben hajtanak be az egyirányú utcába a járművezetők – válaszolta megkeresésünkre Sipos-Kácsor Andrea, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

 

Az ilyen jellegű tévedések kellő odafigyeléssel, lassabb haladással elkerülhetők.

 

– Amennyiben már megtörtént a baj, és a sofőr észleli, hogy a forgalommal szemben halad, azt ajánljuk, hogy semmiképp ne forduljon meg hirtelen, hanem inkább óvatosan húzódjon le a pályatest szélére, kapcsolja be a jármű vészvillogóját. Javasoljuk, hogy a gépkocsiból semmiképp ne szálljon ki, és azonnal kérje telefonon a közút kezelőjének segítségét, akik lekísérik az eltévedt gépjárművezetőt – sorolta az ilyen esetben szükséges teendőket a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Megfontoltságra sarkallnak a sokkoló felvételek

A vétlen sofőr járműve a szalagkorláton állt meg.

A gyorsforgalmi utak kezelői, mint például korábban a Magyar Közút Zrt. az utakra ellentétes irányba haladó járművekről bejelentésen vagy forgalomfigyelő kameraképeinken keresztül értesül. A szerdai, besenyszögi esetről készült felvételt a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tette közzé a Facebook segítségével. Szeptember elseje óta ugyanis az M4-es megyei szakaszának üzemeltetése is ehhez a társasághoz tartozik. A megdöbbentő felvételt a SZOLJON.HU hírportálon is megtekinthetik!

És hogy pontosan hogyan is történt a baleset?

– Egy helyi lakos közlekedett személyautóval  Besenyszög irányából Törökszentmiklós felé november kilencedikén,  reggeli órákban. A sofőr eddig tisztázatlan körülmények között a forgalommal szemben hajtott fel az M4-es autóútra, ahol összeütközött egy Budapest irányába tartó személyautóval – tájékoztatta lapunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az ütközés erejétől a vétlen autó a szalagkorlát tetején állt meg. Szinte a csodával határos módon sikerült elkerülni a tragédiát: a balesetben a két jármű sofőrje – az elsődleges orvosi vélemény szerint – nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában