Kék hírek

2023.01.04. 17:25

Sok munkát adtak a szabadtéri tűzesetek a jászárokszállási lánglovagoknak

Száznegyven káreseményhez riasztották a jászárokszállási tűzoltókat az elmúlt évben. Az aszályos időszakban bekövetkezett szabadtéri tüzek adták a legtöbb munkát a lánglovagoknak. A védelmi munka mellett nagy hangsúlyt helyeztek az ifjú tűzoltók képzésére, valamint városszépítő és karitatív tevékenységet is végeztek.

Illés Anita

Sok munkájuk volt

Forrás: Beküldött fotó

Eseménydús évet zárt a Jászárokszállási Önkormányzati Tűzoltóság, melynek illetékességi területéhez tartozik Jászárokszállás, Jászágó, Vámosgyörk, Visznek, Tarnaörs és Erk. Emellett a Jászberényi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal kötött együttműködési megállapodás szerint szükség esetén segítséget nyújtanak Jászberényben és Jászdózsán is. A jászárokszállási önkéntes tűzoltó egyesület szintén aktívan közreműködik a védelmi feladatok ellátásában.  

 – Vonulási területünkről mintegy száznegyven riasztást kaptunk az előző évben. Ez 18 esettel kevesebb, mint 2021-ben volt – mutatott rá Mezei Tibor, a Jászárokszállási Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka. 

– Tavaly egyébként az aszályos időszak dobta meg az esetek számát. A csapadékmentes időjárás és a nagy szárazság miatt megszaporodott a szabadtéri tűzesetek száma. Előfordult, hogy lábon álló gabona égett, de sikerült megfékezni a tüzet. Sőt, akadt nagy kiterjedésű szabadtéri tűzeset is, amit egy hektáron több napon át oltottak a mentésben részt vevő egységek – idézte fel az eseményeket. 

Több balesetnél közreműködtek a műszaki mentésben, sajnos egy Vámosgyörknél történt halálos kimenetelű vonatbalesethez is vonultak. A védelmi munka mellett évről évre nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre, melynek keretében az ifjúsági tűzoltóknak folyamatosan szerveznek elméleti és gyakorlati szakmai foglalkozásokat. Az Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége által immár tizenhetedik alkalommal megrendezett ifjúsági szakmai táborban az előző évben nyolc ifjúsági tűzoltó vett részt. A fiatalok egy hetet tölthettek el Balatonfüreden, ahol a szakmai képzés mellett szabadidős programok színesítették a tábort. 

A lánglovagok a város közösségi életébe is aktívan bekapcsolódnak. A világjárvány miatt 2 év kényszerszünet után tavaly újra megrendezték a nagy népszerűségnek örvendő gyereknapot a tűzoltóságon. 

Közreműködtek a Gondozási Központ Jászárokszállás Család- és Gyermekjóléti Szolgálata adománygyűjtő akciójában is, melyet a háború elől menekülő ukrajnai és kárpátaljai lakosok megsegítségére szerveztek. A lánglovagok az adományok csomagolásában és szállításában segítettek. Adventi időszakban látványos egyedi dekorációval dísztették a laktanya udvarát.  

Emlékplakettel ismerték el a Jászárokszállási Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság munkáját. A díjat Mezei Tibor parancsnok (balra) ünnepélyes keretek között vette át  
Fotós: Nagy Balázs

A túlélés a cél a nehéz helyzetben  

A tűzoltó parancsnokság az elmúlt év végén megkapta a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Védelméért emlékplakettet. Jelenleg tíz főt foglalkoztatnak főállásban, két ötfős csoportban, heti váltásokkal. Munkájukat nyolc-tíz önkéntes tűzoltó segíti. A lánglovagok szívesen vesznek részt különböző versenyeken. 2022-ben a Zágrábban megrendezett jótékonysági lépcsőfutó versenyen Spisák-Ács Adrienn a jászárokszállási szervezetet képviselve korcsoportjában és kategóriájában első helyezést ért el. 

– A tűzoltóság működtetésének finanszírozása évről évre nehezebb. A rezsiköltségek komoly emelkedésére számítunk, ezért megpróbáljuk túlélni az idei esztendőt. Továbbra is igyekszünk a legjobb tudásunk szerint végezni a kötelező és az önként vállalt feladatainkat – fogalmazott Mezei Tibor.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában