Vigyázat!

2023.04.27. 06:55

A neten csaptak be több embert a Jászkunságban, pénzt vettek le a számlájukról

Az elmúlt napokban ismét több online csalás történt a Jászkunságban. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékesei újra felhívják a figyelmet, hogy ne dőljünk be a csalóknak, legyünk óvatosak és figyelmesek az online térben.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Három olyan eset történt, amikor a hívó fél banki alkalmazottnak adta ki magát, majd arról tájékoztatta a sértetteket, hogy gyanús utalások történtek a számláikon, ezért fontos egyeztetni a bankkártya-adataikat. 

– Az érintettek mind bedőltek ennek a trükknek, hiszen a pénzüket féltve nem gondolták végig, hogy az adatok a bank részére elérhetőek, miért kellene azokat nekik megadni, vagy azokat egyeztetni. Mégis megadták személyes adataikat, a számlához tartozó belépő kódot, sőt, egyik esetben egy alkalmazás letöltésére kérték a sértettet, ő belépett, netbank azonosítóját meg is adta. Mindhárom esetben  le is vették a pénzt a bankszámláról – mondta a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Mári Ilona további esetekről is beszámolt. Megtudtuk, hogy egy kunhegyesi lakos a közösségi médiában létrehozott piactéren esett áldozatul a csalóknak, amikor eladásra kínált egy fényképezőgépet. 

– A leendő vásárló elkérte tőle az email-címét, valamint egy applikáció letöltésére kérte, aminek kitöltése során a sértett megadta személyes, illetve bankkártya adatait. Sajnos erről a bankszámláról is leemelték az összeget. Egy másik esetben pedig az elkövetők közműszolgáltató nevében, adathalász emailen keresztül, a szolgáltató arculati elemeit felhasználva károsítottak meg egy martfűi lakost. A csaló hamis díjbekérő levelet küldött a sértettnek, melyben felszólította, hogy fizesse meg a tartozását. A sértett meggondolatlanul átutalta a kért összeget – számolt be a csalásokról Mári Ilona.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság az esetekkel kapcsolatban ismét felhívja a figyelmet: fontos, hogy mindenki megismerje az elkövetési módszereket, és ne dőljön be a csalóknak, ezért a kapitányság bűnmegelőzési munkatársai ismételten óvatosságra intik a vásárlókat!

– Amennyiben, minden óvintézkedés ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon – hangsúlyozták végül a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékesei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában