Indítvány

2023.05.10. 10:31

Kis híján agyonverték rokonukat, helybenhagynák a jászapáti trió börtönbüntetését

Társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt három harminc év körüli jászapáti férfit egyenként több éves börtönbüntetésre ítélt a Szolnoki Törvényszék. Az elsőfokú döntés ellen a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentés, másodsorban enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, melyet a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség alaptalannak tart.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A vád szerint a három első fokon elítélt férfi 2019. március 4-én késő délután úgy megverték egyik ismerősüket Jászapátin, hogy az életveszélyes koponyasérülést szenvedett. A büntetőper érintettjei egyébiránt közeli rokonságban állnak egymással – vezetéknevük is többségében egy és ugyanaz –, a bizonyítási eljárás alatt a szembesítéskor mindenki „tesónak” nevezte a másikukat. Egyik tárgyalási napon, melyen vádlottak, tanúk, de még a sértett is bilincsben, büntetés végrehajtási intézet kíséretével jelentek meg más-más büntetőügyekből kifolyólag, épp a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai fékezték meg a véres ökölharcot. A hangos, trágár és megöléssel fenyegetett szájkaratét viszont pénzbírsággal büntette a bíró…

A vád szerint az eset előzménye az volt, hogy az ügy sértettje az egyik rokonával, a kezében egy bozótvágó késsel, részegen megjelent az egyik vádlott háza előtt, és ordítva, hőzöngve azt követelte, hogy jöjjön ki az utcára. Mindennek hátterében vérfertőzésig felérő szerelmi kapcsolatok bújtak meg. A követelésre az ott lakó, két társával együtt, kerti szerszámokkal felfegyverkezve kiment hát az utcára. Határozott fellépésük nyomán a sértett és rokona menekülni kezdett, az elkövetők azonban üldözőbe vették őket. 

A sértettet az egyik támadó lapáttal fejen ütötte, aki ennek következtében a földre esett. A vádlottak a földön fekvő áldozatukat tovább bántalmazták mindaddig, míg az az eszméletét vesztette. A szerencsétlen ember többek között többszörös nyílt koponyacsont-törést, vérzéses agyzúzódást szenvedett, melyek életveszélyes sérülések voltak. A rokon szerencsére épségben el tudott menekülni a helyszínről.

Az ügyben elsőfokon a Szolnoki Törvényszék járt el a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség vádirata alapján. A bíróság az elkövetőkkel szemben 4 év, illetve 3 év 6 hónap, míg visszaeső társukkal szemben 5 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki – utóbbinál elrendelte a férfi korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetésének végrehajtását is. Az elsőfokú döntés ellen a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentés, másodsorban enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést. A fellebbviteli főügyészség azonban az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt, ugyanis alaptalannak találja az életveszélyes sérüléseket okozó három jászapáti férfi fellebbezését. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában