Jászkunság

2023.05.05. 06:55

Tűzhelyen felejtett étel okozott riadalmat, a kollégiumban is be kell tartani a szabályokat

A kollégiumi épületek tűzvédelmi szempontból kihívást jelentenek, már csak azért is, mert zömében többszintesek. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az utóbbi napokban két ilyen helyen is megszólalt a tűzjelző, szerencsére senki sem sérült meg.

P. Pusztai Nóra

A szolnoki kollégium

Forrás: szolnokcampus.unideb.hu

Vármegyénkben az elmúlt egy hétben két kollégiumban fordult elő tűzeset. Április 26-án egy ágymatrac és egyéb ruhaneműk kaptak lángra Karcagon, egy Szentannai Sámuel utcai kollégium egyik földszinti lakószobájában.

– A karcagi és püspökladányi hivatásos tűzoltók kiérkezésére huszonöt gyermek és négy dolgozó hagyta el az épületet, az egységek így elzárták a közműveket, majd egy vízsugárral megfékezték a lángokat és ventilátorral átszellőztették az épületet. Mint kiderült, a tüzet egy hosszabbítóba dugott töltő okozta. A kollégium diákjai visszatérhettek az épületbe, de a tűzzel érintett helyiség lakóit egy másik szobában helyezték el – részletezte az egyik esetet Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Néhány nappal később Szolnokon, egy Mártírok útján található kollégiumban szólalt meg a tűzjelző. A nyolcadik emeleten diákok tűzhelyen felejtették a készülő ételt, melynek füstje hozta működésbe a berendezést.

– A fiatalok azonnal lehúzták az ételt a tűzhelyről és kikapcsolták azt, így tűz nem keletkezett. A jelzés miatt kétszáz ember hagyta el az épületet, tanulók és dolgozók vegyesen – elevenítette fel.

Németh Ádámtól azt is megtudtuk, hogy a kollégiumok tűzvédelmi szempontból azért jelentenek nagy kihívást, mert jellemzően több szinttel rendelkeznek, és a bent tartózkodók létszáma is jelentősnek mondható.

– Kiemelkedően fontos, hogy a létesítmények fenntartói tartsák be a vonatkozó tűzvédelmi jogszabályokat: végeztessék el a felülvizsgálatokat, tartsák karban a tűzjelző rendszert; illetve az épületekben kellő mennyiségben legyenek meg a menekülési útvonalakat jelző táblák, irányfények, valamint tűzoltó készülékek. A fenntartó köteles a diákokkal betartatni a tűzvédelmi szabályzatban foglaltakat, az oktatásról is neki kell gondoskodni – magyarázta.

A szabályok szerint tilos például dohányozni, illetve rendezetten kell tartani a menekülési útvonalakat.

– Tűz esetén elsődleges az emberi élet, illetve a testi épség védelme, ezért a tűzjelző megszólalása esetén fontos, hogy mindenki őrizze meg a nyugalmát és a menekülési útvonalat követve hagyja el az épületet – fogalmazott a szóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában