Játék

2023.05.02. 18:30

Tűzvédelmi teszten mérhető fel a jászkunságiak tudása

A lítium-ionnal működő akkumulátoros eszközökkel kapcsolatos tudásunkról adhatunk számot a májusi tűzvédelmi tesztben. Tudta például, hogy az ilyen típusú akkumulátorok a meghibásodás során könnyen felforrósodhatnak? A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság számos jó tanácsot is megosztott a témával kapcsolatban.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Elkészült az év ötödik, összesen pedig harmincötödik tűzvédelmi tesztje, amely a litium-ionnal működő akkumulátoros eszközökkel kapcsolatos hasznos ismereteket oszt meg a felhasználókkal. A tesztelők kérdésekre válaszolva adhatnak számot tudásukról, a megoldás során információkkal gazdagodva. Kiderül például az is, hogy manapság nagyon sok olyan hordozható eszközt használunk, amelyik újratölthető lítium-ion akkumulátorral működnek. Ezek könnyűek, emellett nagy energiasűrűségűek és hosszú élettartamúak.

– A mobiltelefonok, táblagépek, powerbankok, hordozható számítógépek, játékok, elektronikai eszközök és szerszámok, valamint közlekedési eszközök – elektromos kerékpárok és rollerek – minden kétséget kizáróan kényelmesek és könnyebbé teszik életünket – sorolta Németh Ádám, vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Az akkumulátorok súlyos meghibásodása miatt felforrósodhatnak, ha kigyulladnak, a lángokat csak nagyon nehezen lehet megfékezni.

– Ezért fontos néhány szabályt betartani ezekkel kapcsolatban, például az, hogy ne töltsük az eszközeinket éjszaka, az ágyunk mellett, mert végzetes hibát követhetünk el ezzel – emelte ki.

A teszt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság oldalán érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában